Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, KLASSIEKE MUZIEK, OEROL

18 Juni 2016

Kunst om je wakker te schudden

 Instant Happiness Instant Happiness Instant Happiness
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen 

Gouden zakken vol mooie kleren vallen de spelers in de armen. Meer dan veertig dalen er neer en ploffen op de aarde in het sprookjesachtige dennenbos bij Bos LU plak. Ze worden er hebberig van. Totdat de toevoer stopt. En de kleding die ze dragen begint te jeuken. In duidelijke beelden ontwikkelde Dagmar Slagmolen van Via Berlin in samenwerking met het Amsterdams Cello8ctet 'Instant Happiness', een idealistische voorstelling over hebzucht en consumentisme. Een beeldende muziekvoorstelling, gecomponeerd door Jan Kuijken. De eerste performance uit wat een nieuw drieluik zal worden, heeft de kledingindustrie als onderwerp. Slagmolen: "Ik denk dat het ons geen goed doet, als we ons niets aantrekken van de omstandigheden waaronder onze kleding wordt gemaakt. We betalen structureel te weinig."

Instant Happiness Instant Happiness Instant Happiness

Het is wrang dat deze voorstelling zelf ook leed aan dit euvel. Net als in de kledingindustrie was er onvoldoende budget om de reële kosten van de productie te betalen. Uiteindelijk kozen de acht cellisten en de makers Via Berlin ervoor het project desondanks door te laten gaan. Wegens het belang ervan. Om dezelfde reden namen zij ook voor lief dat zij ditmaal niet speelden in hun normale setting: keurig gekleed gezeten op stoelen in een halve kring, in een concertzaal. In 'Instant Happiness' rennen zij enkel gekleed in onflatteus ondergoed door het bos en spelen soms op grote afstand van elkaar. Zittend tegen een boom of rollend door het gras daaronder, soms zelfs liggend en kruipend. Ze gebruiken hun taal: muziek en spel als middel om een boodschap over te brengen, die zij zo urgent vinden dat het boven het belang van een waardige vergoeding gaat. Het kwam overigens ook met het budget goed; een VSB-subsidie en vertoning op Oerol volgden. Hopelijk zet deze productie op zijn beurt de kijkers aan tot enige zelfreflectie over hun rol in de mondiale keten van katoentelers, wevers, naaiateliers en winkelketens.

Instant Happiness Instant Happiness Instant Happiness

Toch is 'Instant Happiness'  niet belerend. Het laat alleen zien hoe gretig we zijn, hoe we als groepsdieren elkaar volgen in onze onstilbare hebzucht. Degenen die proberen uit te stappen, andere keuzes willen maken, worden onherroepelijk tot de orde geroepen. De cellist die zich in eerste instantie geen kledingzak toe-eigende, wordt door de groep uitgelachen totdat hij overstag gaat. Een andere cellist die een eigen trui breit, wordt terug in de roedel wolven gezet. We sluiten de ogen voor de herkomst van onze kleding. Als uiteindelijk de toevoer stopt en de spelers onrustig wroeten in de berg textiel die ze al hadden, klampen zij zich ten einde raad halfnaakt vast aan hun cello. Met het  instrument aan de borst geklemd eindigt de voorstelling.

Instant Happiness Instant Happiness Instant Happiness

Via Berlin heeft grote naam opgebouwd met maatschappelijk relevant theater. Naast bijvoorbeeld de lobby en projecten van non-profit organisaties speelt kunst een eigen rol in het aanjagen van maatschappelijke verandering. Juist door te laten horen, zien en voelen. 'Instant Happiness' maakt die naam meer dan waar.

Via Berllin | Cello8ctet Amsterdam | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.