Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, POP-ROCK

23 Oktober 2015

Randy Newman verwarmt het Concertgebouw

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Op dinsdag 20 oktober gaf componist en zanger Randy Newman een solo-concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Hierbij liet de alweer 71-jarige muzikant een greep uit zijn oeuvre horen. Hij was ditmaal alleen naar Amsterdam gekomen om de nummers op zijn puurst te spelen. De aanwezige fans onthaalde hem met een groots applaus.

Daar liep hij, Randy Newman, van de bekende trap in het Concertgebouw naar beneden, richting zijn vleugel. Het publiek lag aan zijn lippen en genoot van het spel en de stem van deze ‘oude rot’ in het vak. Uiteraard werden er veel bekende nummers gespeeld. Alleen deze keer niet met een band of een orkest. Nee, hij was alleen met zijn piano.

Kleurrijk
In het begin was het even wennen om alleen zijn stem en pianospel te horen. Maar door de mix van rustige en meer uptempo nummers bevatten zijn concert diverse kleurrijke liedjes. Zijn kenmerkende monotone en volle stem vult de concertzaal. Soms werden de nummers al pratend gebracht en even laten met meer dynamiek en een melodie.

Tussen de nummers door vertelde Newman via leuke verhaaltjes de oorsprong en betekenis van de liedjes. Zo heeft hij alweer ruim dertig soundtracks geschreven en vallen zijn andere liedjes ook nog steeds in de smaak bij het publiek. Zijn muziek is wel even anders. Er zit een verhaal achter dat ook veelal een maatschappelijk probleem of onderwerp aansnijd.

 
Rednecks
Hij zingt bijvoorbeeld over Vladimir Poetin, vluchtelingen, rednecks, maar ook over zichzelf. “Er zijn meer mensen uit de jaren ’60 die nog optreden, dan die uit de jaren ’90 of 2000. Wij blijven maar doorgaan. Daar heb ik dus een nummer over geschreven, met de titel ‘I am Dead, But I Don’t Know It’”. Het publiek mocht hierbij tijdens het refrein “He’s Dead, He’s Dead” zingen.

Naast alle leuke verhalen bracht hij intieme nummers als ‘Rollin’’ en ‘In Germany Before The War’ , dat zeer klein en indrukwekkend werd gespeeld. Dynamische nummers als ‘My Life is Good’, ‘Small People’, ‘The World Isn’t Fair’ en een eigen versie van ‘You Can Leave Youre Hat On’. Hij speelde ook het bekende Toy Story liedje ‘You’ve Got a Friend in Me’. Vele bekende nummers werden met veel applaus ontvangen.

Identiek
De sfeer zat er goed in. Niet alleen het publiek was goed gehumeurd en deed vrolijk mee. Newman zelf zat ook met veel plezier achter de piano. Hij wist met dit concert de zaal aan zijn voeten te hebben en genoot daar zeker van.

Zelfs na al die jaren zingt hij het nog steeds uit zijn hoofd en weet de akkoorden goed te vinden op de toetsen. Zijn pianospel bleef helaas alleen bij de begeleiding. Het was zijn stem die de aandacht trok en nog steeds zijn signatuur is. Want het geluid is nog identiek als dat van vroeger. Een artiest die zeker niet klaar is met muziek maken.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.