Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, PODIUM FOTO

3 Oktober 2015

FRITS is net als vroeger, alleen nu met iPad

  
Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes

Beeld: Ronald Rijntjes 

Op zondag 27 september 2015 gebeurde er iets speciaals in Carré Amsterdam. Na 20 jaar stonden Freek de Jonge en de NITS weer samen op het podium. Ze speelden veel nummers van toen en een aantal nieuwe liedjes. De alweer wat oudere Freek staat nog steeds te swingen op het podium en weet zijn publiek niet alleen muzikaal te vermaken, maar zijn komische anekdotes stelen ook de show.

Met een groot applaus worden de heren en dame warm verwelkomd. Net als 20 jaar geleden, toen de groep nog jong en bruisend was. Je zou als fan hopen dat die kwaliteit nog steeds geëvenaard wordt en dat is zo. Het avondvullende programma bevatte veel bekende favorieten als ‘Vieze ouwe man’, ‘Dankzij de dijken’ en ‘Quo vadis’ en die gingen erin als koek. Daarnaast was er de intimiteit en ontroering van bijvoorbeeld ‘Beter zo’ en ‘Nu het nog kan’.

 
Geëerd
De vrouw van Freek speelde ook mee op viool en genoot net zoveel als de rest van de groep. Henk Hofstede, Robert Jan Stips en Rob Kloet werden nog even door Freek geëerd, niet alleen omdat ze weer samen speelden, maar ook omdat de heren eerder dit jaar een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen in de vorm van een lintje. Zij zijn al 40 jaar bezig in de muziekwereld en vernieuwen zichzelf nog steeds.

De NITS mochten tijdens dit concert ook even naar voren treden. Zij speelden ‘J.O.S. Days’ en ‘Flowers’. Dit keer niet in het Engels, maar een Nederlandse tekst klonk op deze bekende hits. Dat gaf een andere draai aan de nummers, maar ze bleven even sterk als het origineel. Met veel energie en gevoel werden ze uitgevoerd. Tijdens deze momenten konden de heren ook even losgaan en schudde Robert Jan Stips er menigmaal een pianosolo uit.  

  
Sterfbed
De muziek die samen met Freek de Jonge gespeeld werd was ook een feest van herkenning. Ze voelden elkaar nog steeds even goed aan als vroeger. Freek was helemaal in zijn element. Hij sprong, rende en danste op het podium. Tussen de muziek door vertelde Freek een aantal verhalen. Die soms over onnozele dingen gingen als “Toen ik op de meubelboulevard van Peer was, ging ik naar een beddenwinkel en vroeg de verkoper of hij ook een sterfbed had. Waarop de verkoper antwoordde: weet u wel zeker dat u gaat sterven, want anders kunt u beter een twijfelaar nemen.”

Hij heeft nog steeds die humor met een knipoog, ironisch. En tegelijkertijd met een diepere laag: zo bracht hij en passant nog even de vluchtelingencrisis en Zwarte Piet naar voren. Hier reageerde het publiek met een applaus op. Je merkt wel dat Freek een dagje ouder wordt. Zo zingt hij het oude repertoire zo weg, maar met het nieuwe heeft hij wel een beetje moeite. Hierbij wordt hij dan ook bijgestaan door een iPad.


Zelfs toen het eind van de avond in zicht was, waren de heren niet weg te krijgen van het podium. Terwijl het publiek al stond klonken er nog een drietal toegiften. Een succesvol reünieconcert vol enthousiasme en theatrale kwaliteit. En, zei Freek: “Tot over 20 jaar, bij ons volgende concert.”


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.