Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK, ALGEMEEN

16 Juli 2015

Vocalisten domineren tijdens North Sea Jazz 2015

  
Tekst: Serge Julien
Beeld: Eric van Nieuwland

Zaterdagmiddag liet Jett Rebel er tijdens de aftrap van het programma in de Nile geen twijfel over bestaan: deze jongen is zo getalenteerd dat het de vraag is hoe lang het nog duurt voordat het buitenland hem oppikt. Jelte Tuinstra, zoals zijn echte naam luidt, is een muzikaal wonderkind. Op North Sea Jazz toonde de excentrieke muzikant het vakmanschap om pop, soul, rock en funk tot een eclectische mix te roeren waar Prince nog weleens steil van achterover zou kunnen slaan.

Ook zijn mini tribute voor Stevie Wonder’s Songs In The Key Of Life was bewonderenswaardig waar de creativiteit en energie van af spatte. Als hij tijdens zijn levendige podiumact na een niet misselijke val van het podium doodgewoon opstaat alsof er niks is gebeurd, wekt hij nog meer bewondering en respect. Jett Rebel zorgde met zijn stomende band zonder twijfel voor een van de hoogtepunten.

Glimlachen
Terwijl funkkoningin Chaka Khan tot grote spijt haar concert na een klein half uur moest staken wegens een fikse keelontsteking, kon er in de Congo-tent troost worden gezocht bij Eric Bibb en Habib Koité. Dit bijzondere tweetal zorgde voor een hartwarmend optreden waarin blues en Afrika op grandioze wijze samensmolten. Het spetterende duo speelde hun prachtige album Brothers in Bamako. Ook op het podium kwamen de twee muzikanten, aangevuld met een percussionist, uitstekend uit de verf met aanstekelijke world-folk-blues liedjes die het publiek lieten glimlachen en dansen, en daarmee een feestje creëerden.

   
Een ander onbetwist hoogtepunt op de zaterdag was de Amsterdamse Sarah-Jane. Sinds begin dit jaar is deze dame steeds vaker in de media en op belangrijke podia. Afgelopen weekend veroverde ze een leger nieuwe fans tijdens het festival met spetterende R&B, soul en funk. De charismatische zangeres had weinig tijd nodig om te overtuigen.

In kleurrijk gewaad en opvallende make-up zong ze met in rap wisselende fraseringen de sterren van de hemel. Geflankeerd door een krankzinnig trio plus twee backingvocalisten won Sarah-Jane de harten en het enthousiasme met een kokend hete set die zo meeslepend was, dat iedere noot en beat binnenkwam.  

Ziel
Imponeerde Laura Mvalu vorig jaar in de Darling met liedjes van haar bejubelde debuut Sing To The Moon, op zondag verhuisde de Britse soul singer-songwriter een paar zalen verder naar de veel grotere Maas. Daar stond de zangeres samen met het Metropole Orkest waar ze het publiek tot tranen toe ontroerde met een overdonderende performance die door hart en ziel ging. Ook haar uitgeklede versie van Michael Jackson’s ‘Human Nature’, waarin ze slechts begeleid werd op cello, was een streling voor het oor.

Mvalu’s Britse collega Lianne Havas nam in dezelfde zaal het stokje over om met haar band naast oudere liedjes ook nieuwe songs van het aanstaande album Blood te laten horen. Opnieuw maakte La Havas grote indruk met haar beklemmende stemgeluid en talent voor pakkende songs die van Blood nu al een veelbelovende plaat maken.  

  
Geweldige band
Voor de Amazon moesten bezoekers veel geduld hebben tot mensen de zaal verlieten om binnen te komen bij vijfvoudig Grammy-winnares Dianne Reeves. De Amerikaanse was weer groots met haar imponerende flexibele stem. Reeves concentreerde tijdens het concert op haar laatste met een Grammy bekroonde album Beautiful Life. De sympathieke zangeres bewees nog eens haar ontzagwekkende improvisatietechniek die ze tot en met de introductie van haar geweldige band aan het einde etaleerde.

Hoewel Lionel Richie als feestafsluiter in de Nile de juiste toon zette vol nostalgische meezingers als ‘Hello’ en ‘All Night Long’, en zichzelf tegoed deed aan een enorme bel rosé, zijn belabberde vocalen verdiende niet de schoonheidsprijs. Zijn voorgangster Emeli Sandé daarentegen slaagde daar wel in en zette een flitsende show neer. De Schotse singer-songwriter maakte indruk met haar krachtige soulvolle stem en liedjes van het grote verkoopsucces Our Version Of Events. En hoewel een commercieel popkarakter, haar songs bevatten overduidelijke lagen soul en gospel die live nog sterker uit de verf kwamen.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.