Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER

20 Juni 2015

Verdriet als kermisattractie

Verdrietfabriek Verdrietfabriek Verdrietfabriek
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Het heeft iets feestelijks, instappen in een karretje met zijn zessen, omringd door flitsende lampjes en de beat van smartlappen. "Maar een man mag niet huilen...." en "Ik heb alleen nog maar een foto...". Voor je het weet zijn de Oerolgangers aan het joelen als op een kermis, zelfs een wave wordt ingezet. "Karretje drrrrrie mag instappennnn!!", schalt het door de microfoon. Toch staat levensgroot op deze kermistent: 'Verdrietfabriek.' Na het enthousiaste begin is het al snel uit met de pret. De kermiskarretjes hobbelen langzaam over een nogal desolate weide bij Schapenkaasboerderij Halfweg van tentje naar tentje. Daar ontvouwt zich het verhaal van verdriet, in vijf delen. Een misschien eenvoudige, maar rake voorstelling van theatermaker Lieke Benders.

De karretjes rijden de blauwe - I feel blue - tentjes één voor één binnen, daarbij geholpen door een in geel gehulde medewerker van de Verdrietfabriek. In alle tentjes een aspect van verdriet. Om te beginnen de soorten verdriet. De deelnemers horen uit de geluidsinstallatie de soms ontroerende opsomming ervan die Lieke Benders optekende uit verschillende monden. Een kinderstem noemt twee soorten verdriet en zegt er eerlijk bij: "Meer ken ik er nog niet." Een puber giechelt stoer over liefdesverdriet. Je hoort de soms verrassend verschillende rijtjes verdriet van geinterviewde volwassenen, van eenzaamheid tot letterlijke pijn of verdriet over verlies van een partner. Door de intimiteit van het tentje kunnen de deelnemers in het karretje niets anders dan luisteren. Het uitzicht op de weide en de mooie kudde schapen daarin is vreemd troostend.

Verdrietfabriek Verdrietfabriek Verdrietfabriek

In de vier daaropvolgende tentjes zijn andere aspecten van verdriet te ervaren: even naar buiten, medeleven van vrienden, huilen, verder gaan, je een nacht onderdompelen in het uitgaansleven, Blue Curaçao in de hand. De Verdrietfabriek prikkelt alle zintuigen, de festivalgangers in het karretje horen, voelen, proeven en zien verdriet. Alleen ruiken ontbreekt. Hoe ruikt verdriet? Her en der is bijpassende muziek te horen, onder andere van de Stones. “I see a red door and I want to paint it black..." Een vrouw, kwetsbaar vol in beeld, zingt: "De doodgewoonste dingen, die brengen mij tot zingen…". Een jaren ‘70 kraker van zanggroep Passe-Partout die haar troost. Blijf er maar eens onbewogen onder. Voor je het weet blijft het deuntje dagen in je hoofd rondspoken.

Aan het eind van de rit wacht de nazorg in een klein wit tentje. De schriftjes met reacties onthullen de kwetsbare kant van menig Oerolganger. De zakdoekjes van de Verdrietfabriek gelukkig binnen handbereik. Het mooie is dat daarmee niet alleen de input van deze voorstelling gedragen is door verschillende openhartige mensen, maar ook de nasleep wordt gedeeld. Dat maakt het een waar 'community art' project.

Verdrietfabriek Verdrietfabriek Verdrietfabriek

De Verdrietfabriek. Wat fijn om midden tussen alle lawaai en gedoe op Oerol even rustig tijd te krijgen voor verdriet. Lieke Benders krijgt het weer voor elkaar om met schijnbaar simpele theatrale middelen een onderstroom zachtaardig te onthullen en te raken.

Hoge Fronten | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.