Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

17 Juni 2015

Kleine mensen in een grote geschiedenis

Hartkuiltje Hartkuiltje Hartkuiltje
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Zo kan het alleen op Oerol zijn. Tientallen mensen, muisstil in een kom in het bos. Met tranen in de ogen kijkend naar 'Hartkuiltje', twee kinderen die spelen alsof ze volwassen zijn, trouwen, kinderen krijgen en hen dan plots een voor een verliezen. Het zonlicht door de boomtoppen koestert het stel, gespeeld door John Buijsman en Heidi Arts, bij de vier aardappelkistjes. Op de achtergrond spelen Arend Niks en Keimpe de Jong, ook als kinderen, stilletjes hun muziek mee. De plek, de rust van de acteurs en muzikanten, de moed van de regisseurs Wittenbols & Ligthert om niet meer te doen dan nodig, maakt het een zachtglanzend kleinood.

Kom Hoorn is een prachtige locatie voor deze ontroerende theatervoorstelling. Het geeft beschutting bij dit verdrietige relaas, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis waarin een hele generatie Terschellinger kinderen eind 19e eeuw werd getroffen door roodvonk en difterie. Het publiek wordt onthaald door het geluid van een Terschellinger schoolklas die de namen van kinderen opsomt.

Hartkuiltje Hartkuiltje Hartkuiltje

Het lijkt vrolijk en ook John Buijsman en Heidi Arts spelen een aanstekelijk kinderspel. Stel jij was vader en ik moeder. Halverwege ontaardt het in een drama. Arts probeert het nog tegen te houden: "Ach toe, mogen we nog heel even lang en gelukkig zijn?" Helaas, de geschiedenis neemt zijn loop. De opgesomde kindernamen krijgen een andere betekenis.

De vorm van een kinderspel in combinatie met licht tinkelende muziek maakt hun relaas des te dramatischer, maar tegelijkertijd vreemd draaglijk. Ook tekstueel zit het vernuft in de eenvoud. Zo wordt de rouw van het stel uitgedrukt in woorden als: 'het eiland was te groot voor hen, de lucht was te hoog'. Zo kan rouw voelen, dat alles om je heen pijn lijkt te doen. Het kinderspel geeft ook verrassend ruimte aan de boosheid van de man en vrouw onderling: "Ik maak je helemaal kapot, weet je dat?" Een kinderlijke uithaal die de volwassen woede woorden geeft. En ook de beschrijving van de vuile ontstekingsziekte is in goede kinderhanden.

Hartkuiltje Hartkuiltje Hartkuiltje

Prachtige muziek, mooie kleine liedjes en expressief spel maken het grote leed klein genoeg om het ten volle te voelen. Niets meer aan doen.

Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.