Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, OEROL

16 Juni 2015

Much Ado About Nothing. Shakespeare. Leuk hoor.

Much ado about nothing Much ado about nothing Much ado about nothing
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Ik durf het hier wel op te biechten: ik houd niet zo van Shakespeare. Te hoogdravend voor mij, te verafstaand van mijn werkelijkheid misschien. Desondanks heb ik voluit genoten van 'Much Ado About Nothing' van het Bostheater in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel. Een spektakel van ruim anderhalf uur op de parkeerplaats bij Paal 8, met vele rond crossende vervoermiddelen, vreemde uitdossingen, verrassend goede muziek en zang en een zeven acteurs op dreef. Een theaterbewerking die eeuwen overbrugt. Een hilarische voorstelling die je iedere festivalganger gunt. Zelfs de meeuwen speelden mee.

Much ado about nothing Much ado about nothing Much ado about nothing

OK, laten we beginnen met de vervoermiddelen. Ruimte zat, daar op de parkeerplaats. Bijvoorbeeld voor een Ford truck die drie strijders ronkend opvoert: aanvoerder Don P. , Claudio en  Benedick (Bennie) in gezelschap van zijn verlopen halfbroer Johnnie. Of voor de open aanhangwagen die de muzikanten herbergt. Ook gezien: de snackkar van de vader (Leo) van de schone Hero. En de caravan die Hero deelt met haar nicht Bea. Natuurlijk worden twee van de strijders verliefd op Hero en haar nicht, waarna vele verwisselingen en verwikkelingen volgen. Een verhaal van niks, veel kouwe drukte en een happy end, dat wel. Dan vergeet ik nog het elektronische gehandicapten-karretje dat onze parkeerwachters vervoert die verblijven in een halve Kip caravan naast de slagboom. De grens dus. Het hele speelveld wordt ook nog regelmatig doorkruist door een jongen op een Tomos brommer. En zoals dat hoort met Tomos-rijders, krijgt hij het zwaar voor de kiezen. Had hij maar een Puch moeten kopen. Als laatste vervoermiddel is daar nog een grafkist. Maar die gaat niet de grond in, gelukkig.

Kunt u het nog volgen?

Dan gaan we naar de uitdossing. In een woord geweldig. Bont, in de zin van kleurrijk. Gewaagd. Vreemd passend. De hele vintagewinkel leeg gekocht. En een kekke trouwjurk. Hoewel hij dan weer "nee" zegt op het hoogtepunt. Zal je net zien.

Much ado about nothing Much ado about nothing Much ado about nothing

Dan de muziek. Atonaal alsof het niets is. In de kar het groot instrumentarium, daarbuiten een blaaspiano, een violofoon, trompetten en een buikharp. Echt. Uitmuntende zang. Met Slavische trekken soms, weemoedig en klagend. Of zomaar een operasolo van grote klasse van actrice Maartje van de Wetering.
Die nogal op dreef is trouwens en een briesende nicht neerzet die onze held Benedick opzweept en neersabelt naar het een lust is. Als een vurige torreador heerst zij over zijn hart. Dragan Bakema speelt Benedick met niet minder verve. Een man die van gekkigheid, lust en ontluikende liefde briesend en stampend als een krijger die zijn wapens zoekt, de liefde probeert te verklaren aan zijn Bea. Die half ontkleed over de auto knalt. Die haar uiteindelijk tien minuten vol op de mond zoent, net zo lang totdat het hele publiek ook zin heeft.

Much ado about nothing Much ado about nothing Much ado about nothing

En Hero, ach, wat is ze mooi. En wat schakelt ze feilloos naar snuivende speurhond als onderdeel van de parkeerwachter crew. Neemt ze tussen de bruiloft door de verrader op zijn Tomos van achteren. Het is een dankbare rol. Zo zijn we automatisch aangekomen bij het acteerwerk. Het is goed. Van allemaal. Hun teksten virtuoos geschreven en rollend uitgespuugd. De enige zorg is of ze het 10 dagen volhouden. Na elke voorstelling zou er een onderhoudsteam zoals voor het Nederlands voetbalelftal moeten klaarstaan. Massages, een psycholoog, hydratatie, een goede kok. De ene dag vrij die ze hebben zullen ze voorzichtig gemberthee drinken voor de keel. Met een flinke slok juttersbitter.

Much Ado About Nothing. Shakespeare. Leuk hoor.

Amsterdamse Bostheater | NNT | Oerol

 

 

 


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.