Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL

14 Juni 2015

Waar ligt de grens?

Dead end Dead end Dead end
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Helemaal op Oost, op het strand net voorbij Heartbreak Hotel ('de laatste koffie voor Ameland'), speelt 'Dead End'. Het staat er op een metershoog bord bij, maar ook zonder dat snapt iedereen dat alles hier eindigt. Een goede locatie voor een theaterstuk over een vluchteling en een grens. De grenswachter, componist en speler Sytze Pruiksma, bestookt hem tijdens zijn vlucht richting de grens en publiek met dreigende ritmische muziek. Dead End is de eerste in een nieuwe reeks voorstellingen van theatergroep Via Berlin met als thema illegaliteit. Een aangrijpend samengaan van beeld en geluid, van dans en muziek, dat naadloos past binnen de omgeving van krijsende meeuwen: Vrijheid!

De tocht van de vluchteling, gespeeld door Gerindo Kartadinata, is lang. Letterlijk uit de verte, van de waterkant, nadert hij de grens en de grenswachter. Over hekken, weer terug om zijn oude leven achter zich te verbranden, vallend, vlaggen hijsend, slapend op een metershoog hek, rollend, hollend en schreeuwend. Dansend met de elementen. De grenswachter vlak voor de publiekstribune speelt op een dulcimer stoïcijns zijn haast Philip Glass-achtige uitputtende compositie. Het duurt ruim twintig minuten voordat de vluchteling bij de grens is. Natuurlijk, een vlucht is lang, maar de vraag rijst of dit niet even doeltreffend in een korter tijdsbestek theatraal kan worden overgebracht.

Dead end Dead end Dead end

Regisseur Dagmar Slagmolen kan kiezen uit een keur aan indrukwekkende beelden. De vluchteling rolt zich bijvoorbeeld in de wind in een tentje en in een gouden doek, die aan de voorstelling Kintsukuroi van Oerol 2014 doet denken, toen op het andere uiterste van Terschelling. Daar omhulde een eveneens gouden doek het dansende lichaam van een vrouw die was meegesleurd door een tsunami. Hier, bij 'Dead End', dat van een vluchteling die juist door een getijdenstroom naar de wal is gedreven. Beelden van oerkrachten, de mens als speelbal daarvan. Bij 'Dead End' beklijft ook het beeld van kledingstukken, die door de kracht van de wind terug tegen het hek zijn gesmeten. Het doet denken aan degenen die daar achterbleven. Sterke theatrale beelden vol zeggingskracht, hoewel een versimpeling van het vraagstuk van vluchtelingen.

'Onze' vluchteling gaat ondertussen door. Hoe dichter hij de grens nadert, hoe meer het een directe interactie met de grenswachter wordt en van een onstuitbare vooruitgaande beweging tegen het ritme van de macht. De spanning neemt toe, de dulcimer wordt verruild voor slagwerk. Voordat het een gevecht van man tegen man is, kijkt de vluchteling het publiek ineens aan. Gezeten op een strandstoel. "Hypocriet", blaast hij tegen de wind in de kijkers toe. Daarmee legt hij feilloos de vinger op de zere plek van alle toeschouwers en, zeker op dit moment, van alle Europeanen. Waarom zitten wij hier en hij daar? Wat maakt ons anders? Waarom hebben wij het recht hier te zijn en hij niet?

Dead end Dead end Dead end

Tot bijna het einde van de voorstelling blijft de vraag: haalt hij het? En, zo ja, wat dan? De man aan de grens doet punctueel ons vuile werk. Na gedane arbeid is hij een met de vogels om hem heen, via zijn nu lieflijke en droomachtige muziek. Even niet aan de grens denken. Even wegkijken. Ook een helder beeld. Het komt de meeste van de toeschouwers waarschijnlijk angstig bekend voor.

Via Berlin | Oerol


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.