Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

13 Juni 2015

Zien wat er werkelijk is bij Erf

Erf Erf Erf
Door Paolo met foto's van Mieke Kreunen

Boukje Schweigman is een vaste en graag geziene bespeler van het Terschellinger landschap. Ze stond al menig keer op Oerol en de verwachtingen waren hoog. Met de première van Erf opende Oerol 2015. De voorstelling speelt zich af op Griene Pôllen, een loopduin in West, waar het wemelt van de orchideeën maar ook van de knutten die bij het invallen van de schermering met miljarden tegelijk tevoorschijn komen. Het is een prachtige locatie voor een voorstelling over heden en verleden, over de grens tussen bos en veld over licht dat gaandeweg verdwijnt en plaats maakt voor het duister, dat weer plaats zal maken voor licht in een eeuwige cyclus van dag en nacht, van leven en dood.

Erf Erf Erf

Begeleid door de loepzuivere zang van de in het rood geklede mezzosopraan Norah Fischer, start een eindeloze stroom van in sobere tinten geklede mensen die vanaf de bosrand aan de overkant van de tribune, in trage pas het veld oversteken. De blik even strak als de looplijn en eindigend langs en tussen de tribunes door. Ze breken takjes, de dragen zakken, hebben een stok tegen hun rug, ze hebben jassen aan met enorme schouderpartijen, waar al het leed van de wereld makkelijk een plek op kan vinden, of ze torsen hele bomen. Een eindeloze litanie, waarin slechts enkelen zich onderscheiden.

Een man maakt een hek waarachter hij zich verschuilt, sommigen beginnen te rennen of buitelen over de grond. Er is ook hier en daar interactie, vechten bijna, sommige mensen dragen anderen. De muziek is prachtig, soms dreigend en van tijd tot tijd klinkt een bel. Een teken? Van wat? Een andere man valt en blijft op de grond liggen. De rest van mensen heeft een groep gevormd die zich als een blok over het veld beweegt. Ze naderen de man en het is even spannend wat er zal gebeuren...

In het publiek zijn gaandeweg de voorstelling net zo min individuen meer te herkennen als bij de meer dan veertig performers. Nee, geen kwestie van integratie tussen toeschouwers en performers maar veroorzaakt door de knutten, die zich, na aanvankelijk heftig weg gemept te zijn, hardnekkig blijven nestelen achter brillen, in oren en overal waar het warm en zacht is. Hoodie, sjaal, trui, deken of wat dan ook over je hoofd lijkt de beste remedie.

Erf Erf Erf

Schweigman wil liever niets creëren wat er niet was - zo is te lezen in het eerste dagkrantje van 2015 - en ze wil de mensen laten zien wat er werkelijk is. Een loffelijk streven maar een (te) grote uitdaging voor het leeuwendeel van het publiek dat, afgeleid door kou en knutten, het kijken nog wel voor elkaar krijgt maar het zien waarschijnlijk niet zoals Schweigman het bedoeld heeft.

Schweigman& | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.