Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

31 Mei 2015

Première Sjoukje Hoogma als Anne Frank

Anne Anne Anne
Door Bart Stokman en Laura Donkersloot met foto's van Laura Donkersloot en Kurt van der Elst

Een  jaar geleden op 8 mei 2014 is het dagboek van Anne Frank voor het eerst als toneelstuk opgevoerd. Nu komen we opnieuw voor het één jarige jubileum in het theater Amsterdam voor de premiere met Sjoukje Hoogma als Anne Frank. Het verhaal trekt al een jaar lang bezoekers uit verschillende landen en is een groot succes. Vandaar dat de voorstelling ANNE is verlengt tot september 2015.

“Zal ik ooit nog iets groots kunnen schrijven, zal ik ooit nog eens journaliste en schrijfster worden?”
Woensdag 5 april 1944

Het verhaal over de onderduikervaringen in de Tweede Wereldoorlog wordt door Anne verteld aan een uitgever die ze in de naoorlogse tijd toevallig tegenkomt in Parijs. Ze neemt hem mee naar het leven in 1942 waar ze op haar 13de verjaardag tijdens de oorlog een dagboek ontvangt als cadeau. Haar verhalen verteld ze aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. Al gauw ontvangt de familie Frank een oproep om zich te melden voor het transport naar een werkkamp.

Ze besluiten te gaan onderduiken in het achterhuis van het vroegere bedrijf Optekta van Otto Frank. Hier schrijft Anne het grootste deel van haar dagboek, waar ze samen met andere onderduikers de oorlog proberen te overleven.  Je ziet een leven van moeilijke tijden, benauwde nachten van stille doodsangst en een huis waar spanningen onderling tussen de onderduikers ook oplopen. Ook is er blijdschap in het Achterhuis waar Anne verliefd wordt op Peter en weg droomt in de toekomst na de oorlog, maar toch wordt dit weer overgenomen door het opgesloten zitten en de eenzaamheid.

Anne Anne Anne

Als je het theater van Amsterdam binnenkomt zie je al meteen dat het theater wat weg heeft van de Theaterhangaar waar Soldaat van Oranje wordt opgevoerd. Het prachtige grote podium dat rond kan draaien, dat aan de zijkanten projecties heeft en een groot podium speciaal gemaakt voor dit toneelstuk. Op de zijkanten worden tijdens de voorstelling beelden uit die tijd geprojecteerd en kan je meelezen met fragmenten uit Anne Frank haar dagboek. Hierdoor heb je het gevoel alsof je helemaal in dit aangrijpende verhaal wordt gezogen. Op sommige momenten zijn er ook live beelden van de voorstelling te zien. Dit geeft een extra dimensie, omdat je dan de gezichtsuitdrukkingen van de cast beter kan zien. Er is erg veel zorg besteed aan het toneel: de brasserie in Parijs, het huis aan het Merwedeplein in Amsterdam en het achterhuis. De overgangen gaan vloeiend en het draaiende achterhuis maakt het verhaal niet druk, maar levert echt een toegevoegde waarde over het leven als onderduiker.

Sjoukje Hoogma speelt Anne fantastisch en heeft een stem die het verhaal goed over kan brengen. Het is onwijs knap hoe ze de emotie overbrengt naast de grote hoeveelheid tekst die ze heeft. Je leeft hierdoor mee en krijgt echt mee hoe het geweest moet zijn in het achterhuis.

Ook de rest van de cast draagt echt zijn steentje bij aan het succes. Je voelt de onderlinge spanning die ontstaat in het achterhuis, je voelt hun angst en je krijgt een goed beeld van de keuzes die ze daar bij maken.

Anne Anne Anne

Het is en blijft een zwaar verhaal, een heftig verhaal, een verhaal vol emotie. Je merkt dit ook aan de cast. Ook na afloop van deze première kijken ze serieus en zie je weinig glimlachen. Als je je inleeft in dit verhaal is dit logisch, de lading zorgt ervoor dat je niet direct kan omschakelen. Ik denk ook dat ze er goed aan doen om niet meteen vrolijk over te komen. Toch mogen ze trots zijn op het door hun vertelde verhaal van Anne Frank. Het is goed doorgedrongen en ook wij van cultuurpodiumonline moesten aan het einde ons traantje wegpinken.

Anne Website


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.