Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK, ALGEMEEN

12 Mei 2015

Jeroen van Vliet laat Zeeland muzikaal bloeien

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Pianist, componist en arrangeur Jeroen van Vliet heeft in 2014 niet voor niets de Boy Edgar prijs in ontvangst mogen nemen. Zijn muzikale kwaliteiten zitten op hoog niveau. Zo heeft hij mede door zijn laatste project Zeeland Suite Revisited de prijs ontvangen. Op zaterdag 9 mei presenteerde hij deze bijzondere muzikale uiting in TivoliVredenburg.

De Zeeland Suite is in 1976 als compositieopdracht gecomponeerd door pianist/componist Leo Cuypers. Hij had het voor septet geschreven en het bestond uit negen delen. Hiervoor vond hij dat elk deel op een andere plek in Zeeland uitgevoerd moest worden. Hieraan werkte onder andere Willem Breuker en Bob Driessen mee. Het werd uitgevoerd tijdens het Festival voor Nieuwe Muziek Zeeland in Middelburg.

  
Getalenteerde musici
Nu ruim 35 jaar later heeft Jeroen van Vliet zijn tanden erin gezet en komt met de Revisited editie van de Zeeland Suite. En heeft hij een aantal getalenteerde musici om zich heen staan. Met als resultaat krachtige composities die Zeeland laat bloeien in diverse muziekkleuren.

De piano is onderdeel van het geheel. De stemmen van de verschillende instrumenten komen samen, kruisen en volgen elkaar. Subtiel spel, dynamisch en veel gevoel hoor je door de volle klanken heen. Het is filmisch, mysterieus en waar jazz en klassiek elkaar ontmoeten. En verschillende tempowisselingen volgen elkaar op. Het is niet in een woord te vatten, maar echt muziek om te ervaren en in stilte na te luisteren.

  
Meedeinende gitaarspel
De subtiele begeleiding op drums van Pascal Vermeer, de volle bastonen van Frans van der Hoeven en het meedeinende gitaarspel van Anton Goudsmit zorgt voor de perfecte basis. Hier overheen leggen de blazers Mete Erker op tenor- en sopraansaxofoon, Maarten Ornstein op (bas)klarinet en Joris Posthumus op altsax met veel gevoel de melodielijnen neer. Het hecht in elkaar en klinkt allemaal heel logisch.

Naast de mooie en vooral dynamische stukken is er ook ruimte voor de muzikanten om tussen de lijnen door expressionistische solo’s te spelen. Hierdoor krijgen de stukken nog meer cache en leidt het tot een explosie van muzikaal geweld. Fel, krachtig en vol energie geven zij zich over aan de omgeving. Heerlijk om te zien. Daar kan je niet bij stil zitten, wat ook voor de muzikanten geldt.

  
Uitstapje
Iedereen krijgt hierbij de gelegenheid om een uitstapje te maken op aangeven van soms de blazers als Jeroen zelf. Hierdoor merk je dat het een hechte groep is die niet alleen speelt, maar onderling naar elkaar luistert en geniet. En dan is zelfs vanavond Maarten Ornstein de invaller van Joris Roelofs. Nou, dat zou je niet zeggen.

De nummers hebben elk een andere betekenis en is op een andere plek in Zeeland gespeeld. Net als Cuypers gedaan heeft. Hierdoor krijgt elk stuk zijn eigen karakter. Zo is bijvoorbeeld ‘Ostinato’ rustig en ingetogen. Waar mooie melodieuze saxofoonsolo’s en melodien te horen zijn. Dit verbeeld dan ook het de Hedwige-polder. Maar bij ‘Noord-Sloe’ (Hedwige/Burg-Haamstede) gaat het er wat feller aan toe. Een uptempo nummer waar Ornstein helemaal los gaat op de basklarinet.

Gitarist Anton Goudsmit mag zich ook nog laten gaan en dat gebeurt bij onder andere ‘Wind Nisse’. Hij gaat helemaal op in zijn solo en zingt met de gitaar mee. Van hoog naar laag, snel en langzaam, hij raast over zijn snaren. Hier bevinden we ons in Vlissingen. De wilde kant van Zeeland.

  
Intellectuele muziekwereld
Later neemt Jeroen ons mee naar de ‘Polder’ (Poortvliet) waar het wat rustiger is. Een mooi piano-intro klinkt hier en wordt later bijgestaan door een rustige melodie. Aan het eind van het programma speelt het septet nog een tweetal stukken van Jeroen zelf en dat sluit erg goed aan op de Suite. Alsof het erbij hoort. Sterke nummers die de zaal nog eenmaal meeneemt door de intellectuele muziekwereld van Jeroen van Vliet.

Jeroen van Vliet tourt momenteel door het land met dit unieke project en is zeker de moeite waard om te gaan zien. Daarnaast is het album dat hij hiervan heeft uitgebracht fijn om thuis nog eens te beluisteren en te zien. Het bevat namelijk niet alleen een CD, maar ook een DVD. Hierop zijn de stukken te zien op de plekken waar het is opgenomen. En staan ze letterlijk in een weiland in Zeeland te spelen. Voor meer informatie, bezoek dan de website van Jeroen van Vliet.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.