Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

22 Februari 2015

Girls Wanna Have Fun, de afscheidstour

Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun
Door Paolo met foto's van Mieke Kreunen

Zaterdagavond 14 februari vond in het jongerencentrum De Peppel te Zeist het eerste (wellicht tevens try out) optreden plaats van de inmiddels al jarenlang tot een gedegen podiumact uitgegroeide van oorsprong in 1990 aanvankelijk als éénmalige gelegenheidsformatie door de zangeres Lies Schilp (artistiek leidster, Opperkorenwolf, opgerichte “meidengroep” Girls Wanna Have Fun.

"Wat als die fantastische vrouwen die in allerlei bandjes in Nederland spelen nu eens samen komen om geweldige sex, drugs en Rock & Roll te maken? Gewoon for the fun of it. Dit was de vraag die Lies Schilp (Opperkorenwolf to be) zich al een paar jaar stelde toen ze inmiddels 25 jaar geleden besloot de gedachte om te zetten in daden door Girls Wanna Have Fun (vernoemd naar een hit van Cyndi Lauper) het leven te geven. De gevolgen zijn niet te overzien. Chaos. Liefde. Goedmakers. Schandalig veel lol. Uren gratis groepstherapie. Geweldige muziek. Roem, ondergang en roem. Lege flessen en versleten hakken. Maar vooral: alles verzengende Rock & Roll vriendschapsliefde tussen 16 compleet verschillende muziekvrouwen die alles aan de kant zetten voor 'de Girls'."

De band vierde in 2005 haar 15 jarig jubileum met een optreden in de Melkweg te Amsterdam. De eerste echte theatershow ging in 2003 van start met als hoogtepunt een optreden in Carré. De band was in het verleden ook regelmatig te zien op diverse bekende festivals zoals Oerol, Dauwpop en Vondelpart Openlucht Theater.

Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun

In 2008 heb ik ze voor het laatst gezien in het Castellum Theater te Alphen aan den Rijn, toen na afloop van hun try out voorstelling van hun aanstekelijke "enerverende muziekspektakel” tevens een boekpresentatie plaatsvond met daarin vele foto's en wederwaardigheden over deze unieke meidenformatie. Het bovenstaande citaat is daar als inleiding in terug te vinden. Het optreden in hun voorlaatste tour in 2010 heb ik helaas zelf moeten missen.

Dit jaar bestaat de meidengroep 25 jaar (!) en dat was tevens de reden om er uiteindelijk toch maar eens een keer punt achter te gaan zetten, "vanwege de inmiddels toch wel voortgeschreden gemiddelde leeftijd van de girls" (maar ook dit uiteraard wel met een knipoog want ze zijn nog bijzonder "alive and kicking"!) hebben de meiden besloten nog 5 optredens in het land te geven in de vorm van een heuse afscheidstournee.

Helaas is de travestie-act Vera Springveer (Charles Lucker) als vaste “girl” de groep al in 2008 ontvallen.

Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun

Twee groepsleden (Inge Bonthond en Robbie Schmitz) moesten het helaas laten afweten in Zeist. (Nee, geen griepje. Een beetje Girl zegt een optreden niet af voor een griepje. Hopelijk zijn beiden er wel bij tijdens de dernière in Paradiso.) Vandaar dat de formatie op 14 februari in de Peppel bestond uit Lies Schilp (samen met Inge Bombita, vroeger als achtergrondzangeres van Herman Brood nu in Bombita XL), de zusters Suzanne en Monique Klemann (Lois Lane), Manuela Kemp, Frederique Spicht, Neel van der Elst (Edna Vesuvia), Janice Williams en niet te vergeten het extravagante podiumbeest Mieke Stemerdink (De Gigantjes). De begeleiding werd uiteraard verzorgd door de vijfkoppige eigen GWHF meidenband.

Tja, en hoe verloopt zo'n avond dan? Eigenlijk is dat moeilijk te verwoorden. Aan de ene kant was er, mogelijk door wat magere publiciteit en media-aandacht en zoals aangegeven de heersende griep, in de Peppel niet zoveel publiek als men waarschijnlijk had verwacht (de kleine zaal was niet geheel gevuld) en bleken de geluidstechnici of was de apparatuur van het jongerencentrum in Zeist toch niet geheel in staat om zo'n grote groep professionele musici voldoende te kunnen ondersteunen en was het gehele optreden daardoor qua sound niet zo perfect als anders (meestal in de wat grotere theaters) en wellicht had dit ook nog te maken met de akoestiek van de kleine zaal zelf. Regelmatig was te zien dat de Girls elkaar niet zo goed konden horen en verliep daardoor de samenzang niet altijd even optimaal.  En hoewel het ook wel een beetje bij een optreden van de Girls hoort, was het bij het wat kleine podiumpje een komen en gaan en deed het geheel daardoor wel wat extra rommelig aan. De meidengroep werd door de lichttechnicus ook wat "onderbelicht", er kwam veel licht van achteren waardoor op sommige momenten een wat mistige sfeer ontstond. Deze meiden horen wat mij betreft eigenlijk het gehele optreden vol in de spotlights te staan!  

Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun

Dit jaar was er in tegenstelling tot de voorgaande avond geen centraal thema. De playlist bestond uit 19 bekende Old Time Favourites (zonder pauze) zoals Suspicious Minds (Frederique+Girls), Golden Years (Girls),  Ich Glotz TV (Mieke + Girls) , Go Like Eliah (Manuela + Girls), Enough is  Enough (Monique+Janice + Gils), Crazy Horses (Suzanne en Neel + Girls), Earth & Fire Medley (Girls) en als uitsmijter, de obligate toegift tenslotte School's Out (Lies + Girls). Ze moesten er in het begin wel een beetje inkomen, zo'n overweldigend gezelschap is waarschijnlijk niet meer gewend om in kleine zaaltjes op te treden, maar ze maakten er al snel een groot feestje van. En het aanwezige publiek, waaronder met name ook veel vrouwelijke fans, werd daar steeds meer onderdeel van. Moeilijk te geloven dat dit al een afscheidstournee is. Wat een vitaliteit stralen deze meiden op het podium uit en wat een lol hebben ze na 25 jaar nog samen. Dat werkt zeer aanstekelijk en wat mij betreft mogen dit soort muzikale feesten daarom altijd veel langer duren. Absolute uitschieters van de avond waren de beide zussen Klemann, die aan het eind van het optreden iets eerder weg moesten omdat ze nog (!) een optreden in Groningen hadden!

Gelukkig zijn de Girls, hopelijk dan in hun voltallige bezetting, met eigen GWHF band nog enkele malen in het gehele land tijdens deze laatste(!) theatertour tot eind april a.s. te zien met als grand finale een optreden in Paradiso te Amsterdam. Voor de die hard fan eigenlijk absoluut niet te missen!  Het dak zal er ongetwijfeld in Paradiso af gaan. En de vraag die altijd bij dit soort afscheid tournees blijft hangen is of dit dan écht de laatste optredens zullen zijn geweest of dat…?

Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun Girls Wanna Have Fun

Misschien komt er nog een echte CD uit (in het fotoboek was al een bootleg versie opgenomen van de Earth & Fire Medley). En heel misschien gaan ze het gewoon nog een keer doen. Gewoon, because they wanna have fun again! De tijd zal het leren. Ik zal ze dan zeker weer gaan zien.

Bezetting:
Zang
: Lies Schilp, Monique en Suzanne Klemann, Fréderique Spicht, Manuela Kemp, Mieke Stemerdink,  Janice Willams, Neel van der Elst. Afwezig: Inge Bonthond en Robbie Schmitz.

Band: Marianne Stel (toetsen), Phaedra Kwant (bas), Dalal Marouf en Astrid Akse (gitaar), Mandy Hopman (drums)

Voor meer informatie over the Girls kun je terecht op hun website

Het in 2008 in beperkte oplage verschenen fotoboek - Girls wanna have fun is mogelijk ook nog verkrijgbaar (ISBN 978-90-78964-14-8)


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.