Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, DANS, JAZZ

3 Februari 2015

Vrouwelijke topkunstenaars dansen plafond aan gruzelementen

Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond
Door Youetta Visser met foto's van Joke Schot

Ruim twee uur later staan we buiten. Wat hebben we gezien en gehoord? Of beter: wat hebben we niet? 'Dansen op een glazen plafond' presenteert een grote groep vrouwelijke podiumtijgers die ieder voor zich een zaal kunnen vullen. En nu werken ze samen. Het gaat van rock naar jazz, van gedichten naar standup, van cabaret naar tapdans. Maar ook via combinaties van gedichten met bijbehorende muziek naar een improvisatie van saxofoon en tapdans. Wat een creatieve rijkdom! En wat een wonder dat het niet bij een eenmalige happening blijft; de dames touren in maart langs theaters in Nederland.

Initiatiefnemer van deze voorstelling is Corrie van Binsbergen, die van het legendarische 'Corrie en de Grote Brokken'. Als iemand heeft bijgedragen aan de crossover tussen muziek en taal in Nederland, is zij het wel. Na de tryout in Driebergen oogt ze moe. Geen wonder. Ze haalde bijna twintig kunstenaars bij elkaar, componeerde en arrangeerde muziek bij gedichten en verhalen, regelde repetities en de setlist en is tijdens de voorstelling presentator, gitarist en bandleider.

Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond

"Het is een hele organisatie ja, maar het is ook zo mooi om samen met de kunstenaars een stuk uit te zoeken en daar muziek bij te schrijven." Ze heeft grote namen bijeengebracht: zangeres Frédérique Spigt staat naast cellliste Saartje van Camp, (slam)dichteres Tjitske Jansen naast altvioliste Esther Apituley en tapdanseres Marije Nie naast schrijver Manon Uphoff.  Bijna twintig kunstenaars vormen twee casts die in maart ieder vijfmaal optreden. In de tweede cast vormen Deckwitz, Gerritsen en Vegter de dichters/schrijverpool en is het slagwerk vervangen door Miriam Overlach op harp. Ook top dus.

Tijdens de eerste tryout van cast A die wij bezoeken staan opvallend genoeg de meeste acts al als een huis. In het Maitland, een locatie in Driebergen die meestal lezingen herbergt maar ambitie als theater heeft, daagt Marije Nie in een lieflijk jurkje stampend en krassend de terughoudende Tini Thomsen op baritonsax uit, die dan plots antwoord met een fel loopje. De door een toverlantaarn geprojecteerde kunstwerkjes van Spigt dienen niet alleen bij haar songs als decor, maar geven de hele voorstelling een beeldende aanvulling. Cabaretier Wallis de Vries gloreert vooral solo, bijvoorbeeld als ze onderkoeld uitlegt dat mannen meeestal hun eigen dingen samen doen en vrouwen vaak onderling de kift hebben. Gitariste Van Binsbergen en pianiste Nora Mulder lijken de kift inderdaad te hebben als zij ieder totaal onafhankelijk van elkaar een eigen jazzrifje inzetten en dat opvallend lang volhouden, totdat zij elkaar langzaam toch vinden. Aangevoerd door de stevige bas van Mick Pauwe en het slagwerk van Titia Koleva barst alles in deze voorstelling van het ritme, zelfs de iets langere verhalen van Manon Uphoff en Christine Otten hebben een cadans.

Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond Dansen op een glazen plafond

Meestal moet je naar twintig voorstellingen om deze talentvolle vrouwelijke kunstenaars te zien; nu naar één. En wat voor één! Met dank aan die bijzonder geinspireerde initiatiefnemer die de hele kar op de rails heeft gezet, kan het publiek zorgeloos instappen in deze sneltrein van cultuur. Geniet er maar van.

informatie op de website.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.