Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, ALGEMEEN

2 Februari 2015

Ennio Morricone laat zijn filmmuziek spreken en verbazen

Tekst: Ronald Rijntjes

Op zondag 1 februari 2015 was het eindelijk zover. De grote der grote binnen de filmmuziekcomponisten was in het land, Ennio Morricone. Inmiddels alweer 87 jaar oud, maar weet nog steeds het orkest om zijn vingers te binden. Hij gaf met veel plezier een spectaculaire concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Na vijftig jaar componeren en musiceren is het de beurt om zelf op de bok te staan en muzikale hoogtepunten aan zijn fans te laten horen.

Onder de titel My Life in Music’ werd het publiek getrakteerd op een concert dat een muzikale reis maakt door de filmmuziek die Morricone door de tijd heen heeft gecomponeerd. Het is nu aan hemzelf om zijn eigen werk via het orkest en een koor over te brengen op het publiek. Het podium stond helemaal vol met ruim 170 musici.

Muzikale blokken
Morricone dirigeert op subtiele wijze en dat zorgt voor een geoliede motor die door raast en af en toe bij een halte stopt. Het concert was ingedeeld in verschillende muzikale blokken. Het begon met ‘Life and Legend’. Hier klonk het bekende thema van The Untouchables, Once Upon A Time in America en The Legend of 1900. Films die bij iedere liefhebber bekend zijn. De stukken sloten goed op elkaar aan.

Dit werd gevolgd door romantische muziek van onder andere Love Circle en het nummer ‘Come Maddalena’. Mooie solo’s werden hier ten gehore gebracht. Je hoorde niet alleen de kwaliteit die het stuk heeft, maar ook de muzikanten. Regelmatig was er ruimte voor een solo. Nadat de liefde gepasseerd was kwam de ruigere muziek aan de beurt. Een aantal stukken uit films van Sergio Leone. Uiteraard klonk de muziek uit de kaskrakers The Good, The Bad and The Ugly, Once Upon A Time in the West, A Fistfull of Dynamite en The Ecstasy of Gold. Een mooie verweving van de stukken die naadloos in elkaar overgingen. De passage waren zeer dynamisch en opzwepend.

Spanning
Hierbij werd het orkest bijgestaan door de sopraan Suzanna Rigacci die met haar hoge en heldere stem een uitmuntende indruk achterliet. Zij bracht het koor en het orkest op een nog hoger muzikaal niveau. Niet bij alle stukken klonk het koor, maar zodra zij meezongen gaf dat extra diepte en spanning.

Na de pauze was er ruimte voor meer experimentele muziek van Morricone. Bij Cinema Paradiso herkende je nog het thema. Maar het blok ‘Social Cinema’ dat wat meer onbekender werk van de meester ten gehore bracht, was verrassend en spannend. Heel dynamisch, waarbij slagwerk, het koor en de stevige ritme sectie elkaar op een positive manier in de haren vlogen.

Hard werken
Muziek voor de niet alle daagse luisteraar, maar van hoog niveau. Het blok werd afgesloten met muziek uit de film The Mission. Die bij vele wel gemakkelijk mee te fluiten is. Helaas gebeurde dat niet in de zaal.

De muzikanten van het Tsjechisch Filharmonisch orkest moesten hard werken en dat zag je op het podium. Geconcentreerd en af en toe een glimlach. Opvallend was wel dat er af en toe veel samples uit de synthesizer klonk. Bijvoorbeeld een marimba, die je dan liever live hoort. Als je dan toch een orkest bij je hebt.

Helaas liepen de videobeelden die tijdens het concert op schermen te zien waren niet altijd even vlot in elkaar over. Dat was jammer, want hierdoor kwam de solist niet optijd in beeld. Aan het eind van de avond kwam Morricone wel liefst driemaal terug om een reprise te geven. Hij mocht een welverdiende staande ovatie en groots applaus in ontvangs nemen. Een concert om niet snel te vergeten.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.