Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, PODIUM FOTO, WERELDMUZIEK

30 Januari 2015

Een muzikale wereld zonder grenzen tijdens Flamenco Biënnale Nederland

   
Tekst: Jeffrey van Rossum
Beeld: Ronald Rijntjes

De Flamenco Biënnale Nederland is een tweejaarlijks internationaal dans- en muziekfestival in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, met als kloppend hart de flamenco. Afgelopen donderdag was TivoliVredenburg in Utrecht het toneel voor dit festival. 

Allereerst werd er een documentaire gedraaid over Renaud García-Fons, getiteld 'Beyond the Double Bass'. Deze Frans-Catelaanse contrabassist heeft een vijfde snaar aan zijn bas toegevoegd, waarmee hij nieuwe muzikale werelden verkent.

  
Energieker
Op het plein speelde vervolgens Lá Fabrica. Een nieuw flamencocollectief van Nederlandse bodem. Speciaal voor Flamenco Biënnale hadden ze twee gasten uit Spanje uitgenodigd: de pianist Carlos Ema en kunstenaar Patricio Hidalgo. Hidalgo schilderde zijn visuele weergave van de flamencomuziek die op dat moment gespeeld werd. Op het einde van het optreden kwam er een danseres bij die het geheel naar een energieker niveau tilde. Het collectief wist te overtuigen met afwisselende stijlen en een passionele performance.  

Renaud García-Fons speelde voor het eerst in Nederland met zijn kwartet dat bestond uit contrabas, accordeon, akoestisch gitaar en percussie. Deze bassistenvirtuoos bracht de Hertz zaal naar een muzikale wereld zonder grenzen. Moeiteloos werden jazz-, flamenco-, Oosterse-, Afrikaanse- en klassieke muziek met elkaar verweven. Door de toevoeging van een vijfde snaar en zijn bijzondere speeltechnieken kon Renaud García-Fons de bas laten klinken als een cello, ud of berimbau.

  
Dynamische luisterervaring
De composities waren zeer mooi en lieten ieder instrument schitteren in extreem hoge of extreem lage registers. De overige muzikanten waren allemaal van wereldklasse en kregen uitgebreid de kans om hun spel te laten horen in solo passages. Dit alles bij elkaar zorgde voor een dynamische luisterervaring die tot het laatst interessant bleef. Het publiek kon er geen genoeg van krijgen en tot twee keer toe gaf Renaud García-Fons een toegift. 

Saxofonist Bernard van Rossum verbind jazz en flamenco met zijn BvR flamenco-jazz 6-tet. In Club Cloud 9 lieten ze een mooie vermenging horen van de twee stijlen. Jazzsolo's werden moeiteloos afgewisseld met gepassioneerde zangpassages. De band presenteerde op Flamenco Biënnale haar debuutalbum 'Jaleo Holandes'.

  
Synergie
De afsluiter van de avond was een collectief speciaal gevormd voor Flamenco Biënnale. Het kwartet van Ultra High Flamenco werd samengebracht met de drie gerenommeerde jazzmusici Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe. Hoewel ze niet dezelfde taal konden spreken was er één taal die ze verbond: muziek. Het leek in het eerste stuk nog een beetje zoeken, maar toen alle musici elkaar gevonden hadden was er een mooie synergie tussen de verschillende werelden.

De combinatie van (bas)klarinet, piano, altviool, viool, bas, gitaar en percussie zorgde voor een bijzondere klankwereld. De composities waren gemaakt door verschillende muzikanten binnen de bezetting. Daardoor was de muziek zeer afwisselend: van abstract en sfeervol tot vette grooves met mooie melodieën. Ook hier kregen de verschillende muzikanten ruim de gelegenheid om te schitteren met solo passages.

   
Verrassende klanken
Flamenco Biënnale heeft een geslaagd festival neergezet waarbij de traditionele flamenco op verschillende manieren is vermengd met andere muziekstijlen. Dit zorgt voor eigentijdse en verrassende klanken. Renaud García-Fons is aanstaande zaterdag nog te bewonderen in het Bimhuis, waarbij ook de documentaire 'Beyond the Double Bass' getoond zal worden.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.