Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK, ALGEMEEN

16 November 2014

New Cool Collective brengt jamsessie in je huiskamer

Tekst: Ronald Rijntjes

De heren van de New Cool Collective blijven zichzelf bezig houden. Niet alleen door veel op te treden, maar ook door de studio in te duiken. De grote bezetting van dit collectief heeft onlangs een nieuw album uitgebracht Guus Meeuwis. Hierdoor mag de kleine bezetting niet achter blijven. Zo is dit alweer hun vijftiende album genaamd Electric Monkey Sessions.

De naam van dit album is afgeleid van de opnamestudio, waar zij dagen achtereen hebben gespeeld voor nieuw materiaal. Deze keer is het een beetje een vreemde eend in de bijt. Ze hebben namelijk niet binnen een vast muzikaal kader gespeeld. De nummers die hierop verschenen zijn komen voort uit een jamsessie. Ofwel een vrijspel dat ontstaat zodra er een paar akkoorden worden neergelegd en de instrumentalist hierop een melodie gaat spelen.

Relaxed
Saxofonist Benjamin Herman en trompetist/trombonist David Rockefeller nemen hiervoor het voortouw en spelen vaak een melodie die relaxed en niet al te ingewikkeld is. Hierdoor klinken de nummers vrijwel rustig en zijn er een paar nummers die er bovenuit springen.

Zoals in het boekje ook al beschreven wordt door de bandleden, “we houden ervan om te spelen” en “sommige albums zijn beter dan andere”. Hieruit kan je al een beetje afleiden dat de heren zich nu eens niet hebben uitgesloofd om een spektakel album af te leveren. Als luisteraar krijg je nu het resultaat te horen van nummers die ontstaan zijn uit een jamsessie.

Cumbia
Op Electric Monkey Sessions gaan de heren terug naar de simplistische muziek die geïnspireerd is op Cumbia muziek uit Zuid-Amerika. Een type muziek waarbij de begeleiding hoofdzakelijk het zelfde speelt en de solist voorop staat. In een aantal nummers komt dit zeker tot uiting, maar bij andere mis je degene die leidend is.

Het is wel jammer dat de nummers door zijn eenvoud de sterke individuele klasse mist. Een lekkere bas-solo van Leslie Lopez, of een snerpende gitaarsolo van Rory Ronde hadden hier best wel mogen uitpakken. Daarnaast zijn Benjamin Herman en David Rockefeller lekker bezig op hun blaasinstrumenten. De heren hadden alleen wel wat meer pit in de arrangementen mogen stoppen. Want de New Cool Collective staat niet alleen bekend om hun dansbare muziek, maar ook om de solo’s die hun muziek uitstraling en energie geeft.

Afrikaans
Naast Cumbia en psychedelische klanken spelen ze ook Afro-jazz. Waar Afrikaanse invloeden de Westerse jazz ontmoet. Dit hebben zij in de laatste twee nummers van het album zeker waar gemaakt. Hier swingt het en voel je de energie van de band. Daarnaast is het leuk om te weten dat deze nummers opgenomen zijn in 2012 in Dakar. Zij worden bijgestaan door Afrikaanse muzikanten als Baba M'Bengue, Oumar Sow, Mamadou Conare, Alioune Seck en de gitaarklanken en solo’s van oudgediende Anton Goudsmit. Gewoon heerlijk en fris.

Al met al is Electric Monkey Sessions een relaxed tussendoortje, want je wil je fans niet altijd hetzelfde voorschotelen. Daarom hoort dit album voor de New Cool liefhebbers in de platenkast te staan. Wil je deze band een keer live zien, kijk dan op de website van de New Cool Collective voor de actuele agenda.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.