Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

4 Oktober 2014

Laura van Dolron: Een zoektocht naar liefde

  
tekst: Youetta Visser beeld: Deen van Meer (scenefoto's) en Youetta Visser 

In de voorstelling 'Liefhebben' staat Laura van Dolron in haar eentje op het podium en vertelt. Achter haar twee mobiles waaraan dagelijkse dingen zijn op gehangen: een thee-ei, een kruik, een afstandsbediening... Zo vrijwel zonder enige rugdekking vertelt Van Dolron in rap tempo over haar zoektocht naar de definitie van liefde. Nadat ze haar baby van drie maanden verloor is ze een jaar op zoek geweest. Natuurlijk niet gevonden, maar ze heeft wel veel citaten en losse voorbeelden van liefde verzameld. Ze somt ze achter elkaar op. Haar openhartigheid raakt het publiek.

Een spervuur van liefde stort ze uit over de toeschouwers, zonder dralen en zonder spel. Daarmee maakt ze het haar publiek noch zichzelf makkelijk. Het vergt inspanning om haar gedachten bij te houden. Tegelijkertijd kunnen de toehoorders zich eraan laven, als ze zich laten meeslepen op de golven van haar verhaal. Als een pointillist probeert ze haast wanhopig met vele stippen een beeld te vormen van wat liefhebben is. Als 'standup filosoof' is ze natuurlijk op zoek gegaan in boeken en bij wijze heren, van Vonnegut tot Warhol, van een oosterse monnik tot John Lennon. Warhol zegt: "Ik wil dat iedereen elkaar leuk vindt." Dat wil Laura ook! Ze loopt over van ideeën en beelden; minder rationele zaken als aanraking, seks, eten, kleur en muziek ontbreken vrijwel in haar relaas, waardoor de opsomming soms wat monotoon is.

  

Liefde zit volgens van Dolron in van die kleine, dagelijkse dingen. Een geeltje op tafel, het langsbrengen van een aspirientje bij ziekte, een grapje in het ziekenhuis. Vooral de verhalende voorbeelden blijven even hangen, zoals van de buurvrouw die in de oorlog haar man op het laatst een tasje meegeeft met een appel, een schone onderbroek en een tandenborstel. Pas dan mag hij mee met de Duitsers op de stoep. Om de hoek fusilleren ze hem. Het is een herinnering van haar oma, van wie ze later zelf afscheid neemt in het ziekenhuis. Dat ze niet sterft zolang de familie er is, dat is liefde. Haar familie komt in veel voorbeelden voor. Een hecht gezin; ze zitten dan ook op de eerste rij bij deze Nederlandse première. Het ophalen van liefdevolle familieherinneringen in combinatie met haar eigen pijn en verdriet vergt veel. Maar door gaan we weer. Het ziekenhuis, haar man, Yoko Ono, … De drie-vier kleine grapjes onderweg geven het publiek even lucht in deze opstapeling.

Eigenlijk is 'Liefhebben' een pleidooi, een vurig pleidooi voor de liefde en het leven. Laura van Dolron wil graag haar gevonden inzichten delen. Zo wil ze dat we beter naar elkaar luisteren; veel ruzies zijn immers gebouwd op misverstanden. Ze pleit voor meer stiltes. Ze wenst dat we ook verdriet tonen, zodat de liefde aan de andere kant meer ruimte krijgt. Van Dolron omschrijft liefhebben als durven te vallen en vindt dat we onze drukke zelfverzekerdheid, waarin we zelf eigenlijk ook niet geloven, moeten loslaten. Wat zou het een ruimte en geluk geven! Haar is het gelukt om hulp te vragen aan haar man toen ze het nodig had. En hij was er. Ook de singles onder ons steekt ze een hart onder de riem; ze raadt ze aan om nu te genieten van alles, hun toekomstige geliefde zou niet willen dat ze deze tijd verspillen met wachten. En ja, die geliefde komt.

Luisteren is ook liefde. Dat doet het publiek ruim een uur geboeid. Uiteindelijk is het toch nog plotseling voorbij, na een laatste uitstapje naar de toekomst, waarin we terugkijken op deze avond waarin we eenmalig in deze samenstelling bij elkaar zaten en luisterden naar haar openhartige gedachten. 'Liefhebben' is een directe, letterlijke en openhartige vorm van theater, met weinig opsmuk. Pas na afloop krijgt het publiek de gelegenheid rustig te bedenken of ze het eens is met de gevonden inzichten of dat deze misschien nogal persoonsgebonden en idealistisch zijn: is liefhebben soms niet moeilijker, of wreder dan Van Dolron zou willen? Dat gezegd hebbende is 'Liefhebben' een intense ervaring van een moedige maker met een heel eigen signatuur. Uiteindelijk heeft ze je toch te pakken.

Had ik al gezegd dat ze weer zwanger is?

'Liefhebben' van Laura van Dolron: tournee in oktober en november en in apri 2015, zie www.lauravandolron.com


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.