Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, ALGEMEEN

26 September 2014

Wolfgang Maiwald Trio – The Silent Ones


Tekst: Serge Julien
Beeld: Ron Beenen

Met de release van zijn tweede album The Silent Ones zet jazzpianist Wolfgang Maiwald zichzelf definitief op de Nederlandse en buitenlandse jazzkaart. De muzikant creëert in een dozijn composities een meeslepend werkstuk balancerend tussen traditie en heden dat bol staat van melodie, harmonie en ritmiek.  

De van oorsprong Duitse Wolfgang Maiwald verraste in 2010 menig jazzliefhebber met zijn debuut Two Faces dat uitnodigde tot juichende recensies. Hij stond vervolgens op de podia met diverse grote namen als Joe Lovano, Tim Ries, Benjamin Herman en Ellen ten Damme. In 2013 had Maiwald met zijn trio bestaande uit Guus Bakker en drummer Pim Dros een succesvolle showcase tijdens de Nederlandse Jazzdag en in 2014 bereikte hij de halve finale van de Dutch Jazz Competition.

Nestelen
Met  zijn nieuwe album maakt de pianist opnieuw grote indruk. The Silent Ones bevat twaalf instrumentale composities waarvan negen door hem zelf geschreven. De stukken nestelen zich snel tussen de oren doordat ze uitblinken met hypnotiserende melodielijnen, opwindende grooves en bevlogen improvisaties.  Zo klinkt de opener Flamencina speels met geraffineerde beboplijnen, terwijl Tribute to Rob tussen de dromerige en lome klanken mooie afwijkende accenten prijsgeeft.  

Melancholie, romantiek en opbouwende mystiek vormen het palet voor de prachtige titeltrack, waarna Maiwald de boel weer openbreekt met een nummer als The Passion Dances dat de sfeer ademt van een grote stad als New York; dynamisch, kleurrijk, modern en uitdagend. Song of Songs is de toepasselijke titel voor misschien wel het prijsnummer op het album is. Het samenspel tussen de drie musici komt hierop ijzersterk naar voren en de variatieovergangen zijn ronduit fraai.   

Herbie Hancock      
Dat Wolfgang ook overtuigt met interpretaties van andermans werk bewijst hij met stukken van bebop-trombonist  J.J. Johnson en Herbie Hancock. Johnson’s Lament is een  bewerking die een traditionele jazzgang bewandelt en Hancock’s Sonrisa van het album The Piano uit 1979 roept een zekere dramatiek en wanhoop op. Maar wat vooral opvalt, is hoe deze nummers naadloos aansluiten op Maiwald’s eigen composities.

Met The Silent Ones zet de veelzijdige Wolfgang Maiwald een opvallend album neer waarop hij zich niet beperkt tot standaard patronen, maar juist ook buiten de geijkte kaders opereert en daardoor verrast met originaliteit. Als één aspect direct opvalt, dan is dat Maiwald’s gevoel voor verrukkelijke melodieën die zowel een wonderschone tederheid als subtiele spanning vertonen. Liefhebbers van grootheden als Herbie Hancock, Lyle Mays of dichter bij huis Peter Beets, moeten The Silent Ones vooral in huis halen, want dit is een zeer interessante jazzrelease.


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.