Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, DE PARADE, FESTIVAL, DANS

31 Juli 2014

Ragazze Kwartet schittert op de Parade

Foodlifecrisis Foodlifecrisis Foodlifecrisis
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

De projecties van overvolle wegen en steden op het achterdoek, gefabriceerd uit honderden witte kartonnen tegeltjes, maken het thema van de voorstelling 'Foodlifecrisis'  in één oogopslag duidelijk; het is druk op de wereld. De vier strijkers van het Ragazze Kwartet gaan op het podium musicerend, acterend en dansend de strijd aan met elkaar en met drummer Remco Menting en topsopraan Nora Fisher. Ze vechten om een plek, om speelruimte. De repeterende muziek versterkt het benauwde gevoel. Klassiek muziektheater van de bovenste plank. Gewoon te zien op de Parade. En zo fijn zuiver.

Het Ragazze kwartet heeft een naam hoog te houden als het gaat om samenwerking met andere muziekstijlen en kunstdisciplines. Eerder stonden zij al op Oerol en een voorstelling rond mode staat op stapel. Langzaam verovert het kwartet de wereld: ze stonden onder andere in China, in de Carnegiehall in New York, in het Concertgebouw en nu - mede dankzij de steun via voordekunst.nl - op de Parade.

Foodlifecrisis Foodlifecrisis Foodlifecrisis

De klassieke dames laten zich ook in deze voorstelling niet kennen. Gekleed in onflatteuze felgele stretchpakjes stampen ze, briesen ze, rukken ze met instrumenten in de hand op en nemen het publiek mee in opzwepende ritmes. Violen en cello hangen soms even aan de wand, tijdelijk plaatsmakend voor ritmische instrumenten of voor stil spel. De korte muziekstukken en acts wisselen elkaar naadloos af. Ze gaan dit varkentje wel even wassen, klinkt het dreigend aan het begin. Al snel schakelen ze naar een klassieke rap: "winnen, winnen, winnen, overwinnen, overwinnen, overleven..." Niet alleen de spelers raken buiten adem.

Daarna pakken ze door met een lied over verdrinken. Op de achtergrond beelden van marathonzwemmers in zee. Nora Fisher zingt loepzuiver, heel hoog en langzaam: "Verdrinken duurt gemiddeld 3 tot 5 minuten, waarvan anderhalf bij bewustzijn." De rillingen lopen het publiek over de rug. Ondanks het zware thema is de voorstelling ook goed te hebben voor kinderen vanaf een jaar of 12. Zij genieten vooral van de capriolen van de drummer.

Foodlifecrisis Foodlifecrisis Foodlifecrisis

"De muziek is speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door Morris Kliphuis", vertelt een van de strijksters na afloop. Het doet af en toe vaag aan 'Koyaanisquatsi' denken, de film uit de 80-er jaren waarin versneld allerlei verplaatsingen in steden werden afgespeeld, vergezeld van minimal music van Philip Glass. Bij Ragazze is de samenwerking ditmaal sterk. Drummer Remco Menting steelt zelfs in gele outfit, gecompleteerd met gele nagellak, zeer manlijk even de show met een messenritme op een snijplank. Tussendoor ondersteunt hij de strijkers af en toe vanuit de coulissen met een roffel of transformeert on stage een vuilnisbak tot slagwerk. Het sobere decor en de gele pakjes, "We wilden een vervreemdende artificiële kleur"  laten de boodschap eruit springen. Een gecomprimeerde, schone voorstelling van topniveau. 'Foodlifecrisis' smaakt naar meer.

Ragazze Kwartet | De Parade


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.