Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, ALGEMEEN, MUZIEK

26 Juli 2014

Geen grenzen voor Hancock en Shorter tijdens Umbria Jazz 2014

 
Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes

Pianist Herbie Hancock en saxofonist Wayne Shorter gaven tijdens het Umbria Jazz Festival 2014 een duoconcert met experimentele en vrije jazzstukken. De twee levende jazzlegendes stonden voor het eerst samen op het podium en maakten met zichtbaar plezier een muzikale ontdekkingstocht zonder grenzen.

Bij het betreden van het podium worden de twee muzikanten-op-leeftijd met een groots applaus ontvangen. Dit zie je niet zo vaak, Hancock en Shorter samen op een podium. Ze weten hoe het is om met de allergrootsten der aarde te spelen en maken nu met elkaar in de Arena van Perugia een energieke muzikale ontdekkingstocht die geen grenzen kent.

Universum
Het concert bestaat uit een zestal nummers die bij elkaar ruim anderhalf uur duren. Dat is wat er gebeurt als je twee jazzgenieën bij elkaar zet en zij ter plekke een stuk laten ontstaan vanuit maar een paar akkoorden. Hun muziek is zoals het leven, vinden ze – het gaat om ontdekken, opgraven, uitzoeken. Gevoel speelt hierbij een belangrijke rol, want die zoektocht gaat naar binnen. “Daar bevindt zich een heel universum”, zegt Hancock.

 
Dit is ook terug te horen in de muziek: onder de sterrenhemel van Umbrië wordt die geboren uit een soort oersoep van klanken. De nummers bevatten af en toe duidelijke thema’s maar aan de andere kant hoor je soms van alles door elkaar, op een manier die doet denken aan de patronen én de onvoorspelbaarheid van de natuur. 

Opletten
Door deze insteek van de mannen is het goed opletten wat je hoort en wat je daar eigenlijk van vindt. Als Hancock een akkoord neerlegt en Shorter hier een bepaalde toon overheen speelt, is het steeds weer de vraag waar die toon heengaat. Komt hij uit in een melodie of zijn het individuele klanken die samen met de akkoorden een verhaal vertellen?

Het subtiele spel van Hancock sluit in ieder geval goed aan op de zachte en pure geluiden die Shorter uit zijn sopraansax haalt – van korte stootjes tot lange uithalen. Hancock voegt met zijn keyboard elektronische geluiden toe die het geheel nog diverser en interessanter maken.

  
Eigenzinnig
De opbouw van de stukken is ook sterk. De mannen beginnen klein, dagen elkaar met ondeugende blikken uit en komen zo tot steeds meer power. Ze maken er een serieus spelletje van om de ander telkens weer te overtreffen met eigenzinnige solo’s. Shorter wacht al luisterend op het juiste moment om met zijn saxofoon door de akkoorden van Hancock heen te prikken, en herstelt zich een paar keer omdat hij zich toch nog bedenkt.

Er is een chemie die zowel deze musici als de muziek met elkaar verbindt. Dat leidt tot een schitterend spel dat gespeeld wordt met maar twee instrumenten. Je moet bij experimentele jazz als deze van goeden huize komen om het pakkend over te brengen op alle soorten luisteraars, en dat hebben deze heren zeker waargemaakt.

Herbie Hancock en Wayne Shorter spelen ook samen op donderdag 14 augustus tijdens Jazz Middelheim in Antwerpen. Meer over Umbria Jazz vind je op de website


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.