Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, PODIUM FOTO

24 Juli 2014

Umbria Jazz: Italiaanse topblazers veroveren de wereld

 
Tekst: Jorien Heemskerk

Beeld: Ronald Rijntjes 

In het sfeervolle Teatro Morlacchi speelden tijdens Umbria Jazz allerlei nationale en internationale artiesten. Van blazers en bassisten tot zangers en multi-instrumentalisten. Wij zagen trompettist Paolo Fresu en saxofonist Francesco Cafiso, twee Italiaanse jazztoppers die veel meer bekendheid verdienen in Nederland.

Paolo Fresu heeft een lange geschiedenis in de Italiaanse jazzwereld. In 1984 richtte hij samen met pianist Roberto Cipelli een kwintet op, dat nog steeds bij elkaar is. Hij nam tot nu toe zo'n 300 nummers op en werkte samen met onder meer dansers, schilders, dichters en film- en theatermakers. In Perugia was de trompettist dan ook niet voor niets als expert te gast bij een rondetafelgesprek over de stand van zaken in de jazz italiano.

  
Terug naar Fresu’s kwintet. Met hen staat hij op 17 juli klokslag middernacht in het theater, waar ze met groot applaus worden ontvangen. De muziek van hun nieuwe cd 30! past goed in deze setting: hij is warm en soepel, vaak energiek maar soms ook dromerig en relaxed. Lekker om naar te luisteren, maar niet oppervlakkig. De subtiele elektronische effecten die Fresu op zijn trompet- en bugelspel loslaat geven extra sfeer aan het geheel. Bij één nummer lijken er daardoor zelfs veel meer blazers op het podium te staan.  

Minpuntje is wel dat de nummers qua opbouw op elkaar lijken; ze beginnen en eindigen vrijwel allemaal met een thema van Fresu en saxofonist Tino Tracanna. Daardoor worden intro en slot op een gegeven moment wat voorspelbaar. Verder hadden we graag meer solo’s gehoord van de andere leden van het gezelschap – bassist Attilio Zanchi komt bijvoorbeeld nauwelijks aan bod.

  
Tot slot nog een grappig detail: Paolo Fresu is ook sterk in moppen en verhalen vertellen. Samen met Roberto Cipelli maakt hij er een hele show van. De laatste begint als het zogenaamd te lang duurt rondjes te lopen en nadrukkelijk te zuchten, of speelt maar vast laconiek een introotje op zijn vleugel. Jammer dat we naast deze lichaamstaal niet ook de teksten kunnen verstaan!

Siciliaanse creativiteit
Altsaxofonist Francesco Cafiso is bijna dertig jaar jonger dan Fresu maar heeft minstens zo’n indrukwekkende biografie. Hij toerde al op zijn negende, werkte samen met grote namen als Dave Brubeck en Wess Anderson, en speelde onder meer in New York, Tokyo en Brazilië.

  
In creativiteit gaat zijn kwintet een flinke stap verder dan dat van Fresu, zo laten ze de volgende dag horen. Door onvoorspelbare ritmewisselingen en lange, afwisselende solo’s weten ze een hele wereld in één stuk te vangen. Van bewuste chaos maken ze dankbaar gebruik. Cafiso en de Peruaanse trombonist Humberto Amesquita trekken zich bovendien regelmatig terug in de coulissen zodat de anderen als trio kunnen spelen. Het eerste nummer duurt door dit alles bijna een half uur.

Cafiso laat zich bij zijn composities inspireren door het landschap, de kleuren en de gewoontes van zijn geboortestreek Sicilië. Zo verwijst hij in een aantal stukken naar de banda, een traditioneel blaasorkest. Ook de droge hitte en de invloed van de zee zijn hier en daar terug te horen. Maar een muzikale reisgids is het zeker niet, de jazz in vrije vorm staat voorop. Mét de overgave die daarbij hoort: al trappelend op zijn sportschoenen blaast hij regelmatig zijn longen uit zijn lijf.

  
Dit enorme enthousiasme, dat overigens gedeeld wordt door de rest van de band, werkt aanstekelijk op het publiek. Het applaus en ‘bravo!’-geroep blijven maar doorgaan, tot in de bovenste loges van de zaal. Dat levert drie mooie toegiften op: variaties op de eerder gespeelde nummers, waarin nog eens alle creativiteit uit de kast wordt gehaald.

Meer weten over deze twee blazers of over Umbria Jazz? Kijk op www.paolofresu.it, www.francescocafiso.com en www.umbriajazz.com

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.