Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

23 Juli 2014

Hoogwaardige Nederlandse soul op derde dag North Sea Jazz

  
Tekst: Serge Julien

Beeld: Eric van Nieuwland en Jan de Bloois

De 39ste editie van het North Sea Jazz Festival was ook dit jaar weer rijkelijk voorzien van Nederlandse acts. Op de derde dag van het wereldberoemde festival maakten de dames Kim Hoorweg & Shirma Rouse, Giovanca en de opvallende nieuwkomer Kovacs grote indruk op het Mississippi-podium met soulvolle optredens.

Om 15:00 uur is het al dringen geblazen voor Kim Hoorweg & Shirma Rouse die samen met de Codarts & Koninklijk Conservatorium Big Band voor een daverend openingsoptreden zorgen. Rond Hoorweg was het de afgelopen maanden stil door haar studie in New York. Het was dan ook aangenaam om de 21-jarige jazzzangeres die in 2007 debuteerde weer terug te zien met haar partner in crime Shirma Rouse, die op haar beurt niet meer weg te denken is uit de media. Sinds de grote erkenning van haar vocale talenten in The Voice of Holland stijgt de ster van Rouse als een komeet.

Johnny Cash
Op North Sea Jazz presenteert het duo werk van hun fraaie album Dedicated to You. Niet alleen is het een waar genot om het contrast van de stemmen – beiden voorzien van een vette lading soul - zo mooi samen te horen kleuren, de toevoeging van de fantastische big band verrijkt de toch al sterke studioarrangementen van opvallende covers als bijvoorbeeld Johnny Cash’s 'Jackson' en het in Papiamento gezongen 'Atardi'. Het zangplezier is om de haverklap af te lezen van de gezichten van Hoorweg en Rouse. En terecht, want de dames leveren vocaal spannende en kwalitatief sterke performances om je vingers bij af te likken.

Vintage
Eerder dit jaar imponeerde de veelzijdige Giovanca met een triomfantelijke theatertour ter promotie van de kroon op haar albumoutput: Satellite Love. Deze plaat voert de luisteraar mee op reis langs de jaren 70 met een sterk staaltje vintage soul in de beste traditie. Het leverde de zangeres een vracht aan lovende recensies op. Op het Mississippi-podium wordt het theatereffect achterwege gelaten en is het de zangeres en haar uitstekende band die een sterke selectie van de cd zonder aankleding net zo overtuigend weten neer te zetten.

Tijdens North Sea Jazz heeft Giovanca er overduidelijk zin in. De charismatisch in wit geklede diva straalt en betovert het bomvolle plein voor het podium met haar fluweel bekleedde stembanden. Ze wordt daarbij geflankeerd door haar vaste musici, voor deze keer met de soulvolle gitarist Rory Ronde (Wouter Hamel en New Cool Collective) in de gelederen. Als surprise trakteert Giovanca op gastrollen van de vermaarde fluitist Ronald Snijders en Typhoon die de dag ervoor op hetzelfde podium de show stal. Met haar optreden bewijst Giovanca opnieuw een soulact van on-Nederlands topformaat te zijn.  

Duister randje
De verrassing op het Mississippi-podium én eigenlijk van de hele dag is de Eindhovense nieuwkomer Kovacs. Zonder dat er nog een noot is gespeeld, is het even fronsen met de wenkbrauwen bij het observeren van de bandleden. Allen zien eruit als ruige rockers, in het zwart gekleed. De meest opvallende persoon is zangeres Sharon Kovacs: een kort gewiekt koppie, half bedekt door een fraaie hoofdtooi, en haar ontblote armen voorzien van tatoeages.

Maar uiterlijke schijn bedriegt. Wat volgt is een opzienbarende performance waarin Kovacs onder meer liedjes presenteert van de kortgeleden verschenen EP My Love en het toekomstige albumdebuut. De muziek bevat opvallende beats, catchy gitaarpartijen en symfonische mystieke viool- en cellopartijen. Maar wat in dat geheel het meest opvalt en zo fascinerend maakt, is het rauwe van soul doorspekte timbre van Kovacs dat ergens het midden houdt tussen Billie Holiday en Shirley Bassey. Soul met een duister, maar intrigerend randje dat getuigt van originaliteit en kwaliteit, en daarmee de potentie heeft om groot te worden.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.