Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, POP-ROCK

15 Juli 2014

Fenomenaal live debuut Lalah Hathaway op North Sea Jazz

  
Tekst: Serge Julien
Beeld: Jan de Bloois

Fans van soulvolle zangkunsten konden tijdens de tweede dag van het North Sea Jazz Festival hun hart ophalen bij het  eerste concert in Nederland van R&B- en jazzzangeres Lalah Hathaway. De dochter van de legendarische soulzanger Donny Hathaway maakte in het Rotterdamse Ahoy duidelijk tot een van de besten uit het vak te horen.

Hoewel Lalah Hathaway een alom gerespecteerde zangeres is onder fans en collega’s, kom je haar niet gauw tegen in hit- en albumlijsten. Toch is de 45-jarige klassiek geschoolde zangeres al sinds 1990 actief. Sinds die tijd bracht ze vijf solo-albums uit en een duetplaat met Joe Sample. Daarnaast werkte ze samen met onder meer Mary J. Blige, Meshell Ndegéocello, Robert Glasper, Phil Ramone, Rahsaan Patterson en maak ze deel uit van de gelegenheidsformatie Daughters of Soul (opgericht door Family Stand-zangeres Sandra St. Victor).

Snarky Puppy
Begin van dit jaar kwam krijgt Lalah´s carrière een impuls als de jonge Texaanse honden van Snarky Puppy in de categorie Best R&B Performance een Grammy in ontvangst mogen nemen voor de bewerking van haar nummer Something, waarop Hathaway de sterren van de hemel zingt. Tijd voor North Sea Jazz om meer mensen met Lalah kennis te laten maken. Want ook hier is Hathaway met name bekend bij soulinsiders. Weliswaar stond ze eerder op het befaamde festival, maar dat was als gastvocalist bij Marcus Miller met wie Lalah al sinds de jaren 90 samenwerkt. 

Elastisch

In Ahoy maakt de diva een verpletterende indruk met haar stem die live net zo indrukwekkend is als op plaat. De zangeres heeft een donkere, diepe klankkleur die angstaanjagend veel lijkt op die van haar vader. Maar Lalah bezit het elastische vermogen om met de grootste souplesse vanuit de laagte in een kwinkslag naar een hoge alto te stuiven, vergelijkbaar met stemtovenares Rachelle Ferrell. 

Daarnaast bezit Hathaway nog een zeldzaam talent dat tot uiting komt in Snarky Puppy’s bekroonde uitvoering van Something. In de bijbehorende video is de verbazing en verrukking van de muzikanten af te lezen als Hathaway plots twee noten tegelijk de microfoon inzingt, waardoor een bijzonder harmonisch effect ontstaat. Dat het geen toevalstreffer was, bleek in Ahoy waar Lalah zonder moeite dit sterke staaltje nog eens herhaalde.

Smeuïg 
Maar alle vocale acrobatiek daargelaten, zette Hathaway met haar band überhaupt een grandioos optreden neer. De liedjes kwamen live zelfs beter over vergeleken met de meer gepolijste cd-producties. In 75 minuten trakteerde de prachtige zangeres op een fraaie performance die droop van de smeuïge soul en R&B van Amerikaans topformaat. Naast werk van haar solo-albums zong Lalah fraaie covers van Earth, Wind & Fire’s Love’s Holiday en Luther Vandross’ 'Forever, For Always, For Love'

Hathaway gaf haar zeven man sterke band alle ruimte om te excelleren. Daarbij vielen vooral haar backingvocalisten Jason Morales en Nonkulenkho Malinga op die qua niveau toch echt niet ver van de ster zelf afstonden. Ook gitarist Benjamin Andrew Jones bleek gezegend van een genadeloze hoeveelheid soul toen de muzikant een verbluffend vette solo vanuit het diepst van zijn ziel over het publiek uitsmeerde.

Hoogtepunt
Lalah Hathaway´s formidabele solodebuut in Nederland is er een om bij te schrijven als hoogtepunt van de 39ste editie van het North Sea Jazz Festival. Een krankzinnig getalenteerde vocaliste die je meevoert op de masserende geluidsgolven van haar zwoele timbre. Laten we hopen dat het niet lang duurt voordat Lalah met haar band terugkeert naar Nederland, want deze zangeres is quite something.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.