Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL

13 Juli 2014

Speuren naar vervreemding op de Beschaving

De Beschaving De Beschaving De Beschaving
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Een dag lang dwalen in de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht, onderwijl genietend van bandjes, theater en lekker eten. Of je laten verrassen door nieuwe ervaringen op het 'Cirque de la Science'. De aantrekkelijke teksten in het programmaboekje lokten ons naar festival de Beschaving in Utrecht. De samenwerking tussen wetenschap en theater komt helaas nog niet van de grond. Wat blijft is een fijn muziekfestival met lekker eten, met op de achtergrond lezingen voor geïnteresseerden op een betoverend mooie locatie. Genoeg te genieten voor de liefhebbers.

Mea Culpa. Waarschijnlijk had beter de muziekredactie naar de Beschaving kunnen gaan. De line-up is indrukwekkend: drie podia geven ruimte aan onder andere Eefje de Visser, The Pharmacy, standupper Tim Fransen, DJ's  Uffe, Miss Melera, Olaf Stuut en muzikaal talent als 'When we are wild' en 'Hunting the robot'. Op zich al indrukwekkend, maar er is nog een groter podium met klinkende namen als Novastar en Jett Rebel. En Blaudzun staat keihard in het programma. Combineer dat met lekker eten en drinken en je hebt een topfestival.

De Beschaving De Beschaving De Beschaving

De theaterredactie ging om te zien of het daarnaast lukt om wetenschap en theater te combineren. Een moeilijke discipline, maar waar die slaagt is de zeggingskracht indrukwekkend, zo bleek onder andere op Oerol. Helaas, de verbeelding wordt niet gevonden op de Beschaving. In een grote tent geven toegankelijke wetenschappers leuke lezingen over aansprekende onderwerpen als Vrije Tijd, Grondwater of Gezond Eten. Deze lezingen worden afgewisseld met podiumtijgers als Jan Jaap van der Wal, Bart Chabot en de Utrechtse folkrockband 'I am Oak'. Maar tot een cross-over tussen theater en wetenschap komt het niet. Ook verderop blijft het steken in publieksvoorlichting; vertrekpunt is en blijft de wetenschap. Vrolijke uitzondering vormt de Plastap van Studio Aan, er staan lange rijen voor hun 'zeikwijven'. De toeschouwers juichen als iemand veel plast en navenant veel gratis bier scoort. Op de glazen de moraal: urine bevat fosfaat; een meststof die we momenteel lozen in het riool. De plastap sluit naadloos aan bij de behoefte van festivalbezoekers en raakt op ludieke wijze een snaar.

We dwalen verder over het terrein, op zoek naar vervreemding. Aan de inzet ligt het niet. Vrijwilliger Jet van Dam zit samen met haar collega's uren zwetend in het kassahokje, de Viplounge is erop gekleed, de standuppers van het Utrechtse Comedyhuis vermaken het publiek met een meezingspel en de medewerkers van de Hortus lopen enthousiast rond. Toch zijn veel acts nogal kneuterig. Je mag ergens een compliment op een papiertje schrijven en dit in een plastic fles in het water gooien om er zelf ' naar een compliment te vissen', je kunt een memoryspel op het gras spelen of zelf een kruidenmix in de vijzel gooien. Meer flow is te vinden bij bevlogen mannen die opgehaald plastic flessen tot een veelkleurig afdak knippen. De meeste inspiratie hangt in de boom met suggesties voor een volgend festival. Meer theater! Kluisjes! Gebruik het water! Opvallend is inderdaad dat die fantastische locatie maar een enkele keer schittert in de acts.

De Beschaving De Beschaving De Beschaving

Bij de muziekpodia is het ondertussen goed toeven. Hoewel de geluidstechnicus Eefje de Visser met een voelbare bassbeat vervormt tot haast techno, maken de bands als Andre Manuel en de vele DJ's de beschaving tot een goed muziekfestival met alle ruimte om te chillen en te genieten van al het lekkere eten uit de vele foodtrucks. Als dat volgend jaar aangevuld kan worden met een kruisbestuiving tussen locatie, theater en wetenschap, is de beschaving met recht een publiekslieveling.

De Beschaving | Comedyhuis


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.