Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE, Holland Festival, FESTIVAL

2 Juli 2014

Oidipous waardig afscheid voor Audi

Oidipous Oidipous Oidipous
Door Youetta Visser met foto's van Janiek van Dam

Ben je als mens in staat je eigen weg te bepalen, of word je meegesleurd met grote ontwikkelingen waarop je weinig invloed hebt? Een week na de voorstelling van Arianna op Oerol, staat dezelfde vraag centraal in het semi-scenische oratorium ‘Oidipous’ op het Holland Festival. Componiste Calliope Tsoupaki maakte een Oudgriekse bewerking van 'Oidipous in Colonos' van Sophocles. Zij koos voor historische (barok)instrumenten, schrijver Edzard Mik maakte het libretto.

Als Theseus terug is gekeerd naar huis en gekroond is tot koning van Athene, klopt Oidipous bij hem aan om in Colonos, een voorstad van Athene, te mogen sterven. Oidipous heeft als jonge man zijn vader gedood en is zijn moeder getrouwd, zonder dat hij dat wist. Het kwam hem te staan op goddelijke toorn, die hem uiteindelijk alles in zijn leven ontnam.

Tsoupaki maakte er een actueel drama van, met een vernuftige mengeling van oude en nieuwe klanken, gespeeld op barokke instrumenten. Dirigent Jos van Veldhoven houdt de muzikanten op onder andere gamba, orgel en theorbe kort, waardoor zij fris in het gehoor blijven en niet gaan slepen. Degenen die de inleiding op de voorstelling hebben bijgewoond herkennen net als de kenners de introductie van een nieuw deel door drie trombones en kunnen horen dat de muziek in andere toonsoorten is geschreven dan de huidige. De muziek is toegankelijk, maar het verhaal is helaas nogal moeilijk te volgen. De wisseling van rollen is verwarrend, zeker nu de spelers niet - zoals vroeger gebruikelijk was - maskers dragen die aangeven welke rol zij spelen.  Bovendien zingen de drie solisten ook de koorpartijen. Dat niet het hele toneel zichtbaar is voor de toeschouwers in de zaal, draagt bij aan die verwarring. Ook de tekst biedt weinig houvast. De verhaallijn is kort: het gaat immers om 'Oidipous in Colone', een stuk dat Sophocles op hoge leeftijd schreef, over de oude Oidipous die aan lager wal geraakt en blind geworden een verblijf vraagt in Colonne, waar hij zal sterven. Hij beklaagt zich over zijn lot dat hem zoveel leed berokkende en lijkt weinig verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden.

De zang is eersteklas. Langgerekte klaagzangen en beheerste tremolo's rollen door de zaal. De eindeloos vervliegende uithalen van sopraan Nora Fischer, die onder meer de dochter van Oidipous vertolkt, roepen beelden op van een landschap van heuvels en zee en bieden een mooi tegenwicht voor de zware bas van Harry van der Kamp. Tenor Marcel Beekman schakelt schijnbaar moeiteloos naar kopstem en weer terug. Drie topzangers waar Nederland trots op mag zijn en die in timbre en klankkleur goed aansluiten bij  deze prachtige muziek.

Oidipous Oidipous Oidipous

Het kale Grieks-witte decor en de stemmige choreografie, een mise-en-espace van Pierre Audi, dragen absoluut bij aan de verlatenheid en eenzaamheid die de voorstelling wil uitstralen. Op de achtergrond van Oidipous hangt een metershoog hoofd van vellen papier aan de wand, beschenen door verschillende kleuren licht. Het (on)beschreven lot dat kleurt naar het zich ontvouwt?  Jammer is de plaatsing van het decor tussen het publiek. Hierdoor heeft niet alleen vrijwel iedereen die beneden zit beperkt zicht op het podium, een deel van de toeschouwers zit ook nog eens zo dichtbij dat de zichtbare lichamelijkheid van de spelers de magie van de voorstelling soms verstoort. De schoonheid van deze voorstelling zit vooral in de muziek en de zang, uniek en van zeer hoog niveau. Het is de kracht van het Holland Festival dat het publiek mag genieten van een dergelijke onvergetelijke ervaring. Een waardige afscheidsvoorstelling voor Pierre Audi.

Holland Festival


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.