Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL

1 Juli 2014

Arianna is de draad kwijt

Arianna Arianna Arianna
Door Youetta Visser met foto's van Sandra van Kampen

Volgens de Griekse mythologie redt Ariadne (ook wel Arianna genoemd) haar geliefde Theseus uit het doolhof met een rode draad. Eenmaal gered laat hij haar keihard zitten op het eiland Naxos.  Zij weent om haar lot. De jonge regisseur Lizzy Timmers bewerkte het lamento d’Arianna dat componist Monteverdi in 1608 schreef - het enige bewaard gebleven deel van zijn opera - tot een verrassend moderne muziektheatervoorstelling.  Niet alleen Arianna, maar alle personages in deze meeslepende Oerol-voorstelling zijn de draad kwijt. Naxos werd ingeruild voor een verlaten parkeerplaats op Terschelling, bij Paal 8 op West.

Hoofdrolspeelster Yonina Spijker is daar net gecrasht met haar auto en probeert hortend en stotend te ontwarren waar zij is en hoe zij daar is gekomen. Zeer overtuigend zet Spijker deze diffuse zoektocht neer, waarin zij elke keer terugkeert naar de plek op het asfalt waar zij lag toen ze bijkwam.

Opnieuw proberen. Langzamerhand herinnert Arianna zich haar geliefde, die haar heeft verlaten en heeft achtergelaten in hun flat. Hij houdt niet meer van haar. Timmers en Spijker schreven samen verweerde teksten en weten de verlatenheid te treffen met schrijnend herkenbare situaties. Kleine haakjes van pijn in ogenschijnlijk willekeurige volgorde. Flarden. Bijvoorbeeld dat Arianna zichzelf hoort, terwijl ze wanhopig opgewekt de voicemail van haar geliefde inspreekt om te informeren waar hij blijft. Of dat zij ineens doorslaat in de supermarkt waar ze, moe na een zware werkdag, probeert langs een karretje te komen dat het gangpad blokkeert. Het schuim staat op haar lippen. Dit alles speelt zich af in het desolaat filmisch decor van de op zijn kop liggende auto en steeds meer losse spullen, verspreid over de grond.

Arianna Arianna Arianna

Onderwijl verschijnen ook anderen ten tonele die de weg kwijt zijn. Een jonge jongen op een scooter, die ineens doorgeslagen is als zijn baas niets meer zegt over de beloofde baan als afdelingshoofd. Een dronken moeder die met trots kijkt naar haar ideale dochter en wanhopig ziet hoe deze zich goedmoedig laat mishandelen op school. Ook het publiek wordt geconfronteerd met haar eigen onvermogen. Timmers wrijft het onder de neus dat China het nu voor het zeggen heeft, terwijl wij in het Westen nog doen alsof er niets is veranderd.

De muziek, diverse moderne bewerkingen van het oorspronkelijke tranendal, gecomponeerd door Ton van der Meer, wordt samen met hem gespeeld en gezongen door de acteurs. Helaas is het soms niet helemaal zuiver. Een bewerking van klassieke muziek is nu eenmaal niet eenvoudig als je niet klassiek geschoold bent, zeker onder deze lastige omstandigheden buiten. Veel beter gaat het met de meer moderne stukken, dan draagt de muziek optimaal bij aan het verhaal. De plaatsing van de muzikanten onder een klein afdakje is wel logisch, maar oogt wat knullig.

Arianna Arianna Arianna

Een voorstelling die gedragen wordt door briljante teksten, het bevlogen spel van met name Spijker en de desolate enscenering. Uiteindelijk ligt Arianna op de auto terwijl een stroom van water uit de kofferbak op het asfalt stort. De tranen van een verlaten vrouw die huilt om haar lot. Hoeveel invloed heb je als mens? ‘Arianna ‘ legt de eenzaamheid en wanhoop feilloos bloot en zindert nog lang na in gedachte. Lizzy Timmers geeft een veelbelovend visitekaartje af.

Veenfabriek | Lizzy Timmers | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.