Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, INTERACTIE THEATER, OEROL

29 Juni 2014

RULE: niet kiezen is geen optie

RULE RULE RULE
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Theatermaakster Emke Idema houdt ervan om grenzen op te zoeken. In de gymzaal van het dorpshuis de Stoek in Hoorn zet ze het publiek in de voorstelling 'Rule' letterlijk centraal en legt ze hen als spelleidster het ene na het andere dilemma voor. "Ik wil graag dat het publiek actief participeert, in plaats van dat het in de stoel achteruit hangt. Zo is de betrokkenheid groter."

Om te beginnen laat Idema het publiek gezamenlijk een tekst van algemene uitgangspunten voorlezen, die aan de wand hangt: "Wij, het pubiek zijn voor... en vinden van belang dat iedereen...", het klinkt als een grondwettekst. Vervolgens wordt deze tekst aangevuld aan de hand van de antwoorden die het publiek geeft op de keuzes die ze hen de komende 90 minuten voorlegt. Die keuzes zijn vaak lastig en komen dichtbij. Je komt niet weg met een algemene uitspraak als: "Ik vind het belangrijk dat iedereen kan beslissen over zijn eigen toekomst."

Idema's vraag is: "Wat doe je als je bij de IND werkt en een stel uit Ivoorkust wil géén verblijfsvergunning aanvragen, want ze willen terug naar hun levensgevaarlijke land? Kies je voor wegzenden of help je hen toch te blijven?" Afhankelijk van de keuze mogen de toeschouwers plaatsnemen op een van de gekleurde plastic 'eilandjes"'die verspreid liggen over de vloer van de gymzaal. Het eilandje met de meeste mensen wint en bepaalt de tekst van de algemene uitgangspunten van het publiek als geheel. De anderen zijn 'af'; ze mogen niet meer meedoen. Als de meerderheid van het publiek het stel uit Ivoorkust toch zekerheidshalve een verblijfsvergunning geeft, past Emke Idema de tekst op het bord aan: "Wij beslissen over het lot van anderen." Het publiek slikt. Gaandeweg hangt de tekst steeds dreigender aan de muur. Een toeschouwer kan zich er al snel niet meer mee verenigen en weigert verder mee te doen.

RULE RULE RULE

Het is een interessant dilemmaspel. Om de persoonlijke keuzes tot een discussie over de Nederlandse samenleving te maken, is echter meer nodig. Daarom is het goed dat Idema enkele elementen toevoegt en zo speelt met het groepsgevoel van het publiek. Niet alleen het gezamenlijke statement draagt daaraan bij, ook het feit dat de eilandjes  soms opvallend klein zijn. Als ze niet snel genoeg zijn, moeten deelnemers kiezen: wringen zij zich op het eilandje van hun keuze, of vallen ze af? Soms kiest een deelnemer zichtbaar opportunistisch voor een eilandje met ruimte: dan maar een andere mening. Als iedereen staat, mogen de groepen nog proberen via de daarvoor aanwezige microfoons anderen over te halen en zo een meerderheid te vormen. Deelnemer Koen van der Geest pakt regelmatig de microfoon: "Zo kon ik met argumenten  de discussie wat nuanceren. Ik ben een man van het midden." Gaandeweg vallen steeds meer mensen af en beslist een steeds kleinere groep over de gezamenlijke statement. Dat schrijnt. Idema gaat verder: ze draait halverwege de spelers en afvallers om. Degenen die zichzelf dus tot dan toe in het spel hielden, zijn ineens verbannen. "Jullie zijn nu illegaal", voegt ze hen fijntjes toe. Het groepsgevoel brokkelt langzaam maar zeker af. Na afloop verwoordt Van der Geest het feilloos: "We hebben nu een nazit met discussie, maar ik hoef niet meer met iedereen koffie te drinken."

RULE RULE RULE

Het is een mooi spel, waarin voldoende haakjes zitten om iedereen, linksom of rechtsom, te prikkelen. Om het tot een theatervoorstelling te maken, heeft het echter nog verdere theatrale bewerking nodig.

Oerol | Emke Idema

Meer foto's vind je hier


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.