Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, MUZIEK, LOCATIETHEATER, FESTIVAL

20 Juni 2014

Ik wil alles met je doen

Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Natuurlijk zijn er ook minder vrolijke voorstellingen op Oerol. 'Schotland' van de jonge Nieuwkomers van Orkater is daar een van. Een rauw beklemmend stuk, op Oerol in première gegaan, over twee broers wiens hartstocht voor een meisje ontaardt in intimidatie en machtsmisbruik. "Ik houd er wel van om eerlijk te zijn over sommige driften en gedachten. We zijn dagelijks zo netjes; in mijn fantasie gebeuren wel andere dingen", vertelt de jonge schrijfster/actrice Lore Dijkman. Ze kijkt me stralend aan.

Dijkman is niet de enige met een dubbelrol in deze productie: acteurs Freek den Hartogh en Krisjan Schellingerhout die de broers spelen, componeerden de muziek bij haar teksten. Op keybords en slagwerk zingen ze met verrassend hoge stem vervreemdende, seksueel geladen liedjes. "Ik wil alles met je doen. Ja doe alles met mij." Het geheel speelt zich af in een speciaal ontworpen felgeel opblaasbaar decor: "We wilden een landschap binnen een bestaand landschap. Het moest zo artificieel mogelijk afsteken tegen het bos." Opgeblazen blijkt het decor een woud van dreigend opgestoken fallussymbolen te vormen. Het hijgt.

Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers

Dijkman: "Ik ben geïnspireerd door het Boekenweekgeschenk van Arnon Grunberg. Dat gaat ook over twee broers die een meisje tegenkomen." De broers in deze voorstelling zijn slopers en wachten op een afgelegen locatie op Frank. Zij vormen een broederpact: "Wij zijn betrouwbaar, wij wachten en houden ons aan ons woord!" Daar komt een meisje langs, een meisje dat haar bevestiging vindt in de ogen van anderen, die haar tegen betaling fotograferen en betasten. Het publiek lacht als ze vertelt over haar droom ooit als Flamencodanseres te leven in Schotland. Ze heeft een vreemde vlek in haar rokje. Soda, adviseren de broers. Gaandeweg veranderen hun speelse toenaderingen in dreigende seksuele spanningen. "Mag ik je ruiken?" verandert al snel in: "Kom, voor wat hoort wat. Til je rokje maar eens op." Geen van de personages lijkt na de denken over de consequenties van hun keuzes; het machtsspel ontwikkelt zich stap voor stap. Gaandeweg steeds beter spelend, sleuren de acteurs het publiek mee in het drama.

Een dreigend, seksueel intimiderend stuk. De reacties zijn wisselend. Een deel van het publiek vindt het een prachtige aangrijpende voorstelling. Anderen vinden de beklemming te deprimerend en kunnen het moeilijk van zich afschudden naderhand. Een man maakt zich boos: "Zo ga je toch niet met vrouwen om. Zou jij die vrouw willen zijn dan?!"

Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers Orkater, De Nieuwkomers

Koketteren 'De Nieuwkomers' van Orkater met de stijl van Arnon Grunberg en is het een zwaktebod om met expliciet geweld het publiek uit hun comfortzone te halen? Of geven ze hiermee hun visitekaartje af voor nieuw grensverleggend theater? Het is een heftige discussie na afloop.

Schotland is  deze zomer nog te zien op het Over het IJ-festival, vanaf januari/februari gaan ze de kleine zaal in.

Oerol | Orkater - De Nieuwkomers


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.