Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL, TONEEL

19 Juni 2014

Dure fouten van Mansholt

Mansholt Mansholt Mansholt
Door Sandra van Kampen met foto's van Daphne van de Velde en Paul Hoes

Je hebt fouten en je hebt dure fouten. Eurocommissaris en landbouwminister Sicco Mansholt maakte hele dure fouten. Hij zorgde er met zijn krachtige na-oorlogse subsidiebeleid weliswaar voor dat de honger uit Europa verdween, maar tegen het einde van zijn loopbaan in 1971 realiseert hij zich dat datzelfde beleid op termijn desastreuse gevolgen voor de aarde heeft. De vergaande intensivering van de landbouw leidt tot enorme productieoverschotten (de beroemde boterberg) en tast de natuur aan. Een uur en drie kwartier lang is het publiek op Oerol in de boerenschuur op de Teunis Plak getuige van zijn gewetensnood. Kan hij zijn fouten ongedaan maken?

Hoe krachtiger zijn tegenspelers uit de verf komen, hoe grijzer Mansholt zelf – een rol die Helmert Woudenberg past als een jas – wordt. Hij truttelt en hij draait, loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid en meent in een 24-jarige stagiaire zijn grote liefde ontdekt te hebben. Hij stelt haar zelfs voor te gaan settelen op het Belgische platteland en een gezinnetje te stichten. “Het is zoals het is”, weet hij nog net tegen zijn vrouw Henny uit te brengen als zij zojuist zijn ontrouw heeft ontdekt. Gelukkig zijn daar zijn trouwe secretaresse Magda (een glansrol voor Trudi Klever) en zijn sterke wederhelft (José Kuijpers draagt de voorstelling), die besluit dan maar zelf de Drentse boerderij te kopen waar zij en haar man zich zouden terugtrekken na zijn pensioen. De randfiguren in zijn leven houden hem op de been en behoeden hem voor verdere misstappen. Hoewel assistent Andreas de publicatie van het afscheidsmanifest waarin Mansholt de gevaren van voortzetting van zijn landbouwbeleid voor de natuur uiteen zet, niet kan voorkomen.  

Mansholt Mansholt Mansholt

Een mooier decor dan één van de twaalf overgebleven boerderijen op Terschelling, vroeger waren het er 107, is niet denkbaar. De mestlucht dringt onmiskenbaar door in de neusgaten van het massaal toegestroomde publiek. In de verte vult een mekkerend schaap de stilte in een scène op. Boer Tjerk Nanninga en zijn dochter Wietje (dubbelrollen van Paul Hoes en Trudi Klever), lijken een thuiswedstrijd te spelen. Hun indringende aanwezigheid illustreert hoe het beleid van Mansholt in de praktijk heeft uitgepakt. Gestimuleerd door forse subsidies, gegarandeerde afzet en minimumprijzen gaat Nanninga ertoe over nog slechts drie gewassen te telen: graan, biet en aardappel. Totdat blijkt dat hij als kleine boer niet gaat overleven in het geweld van de Europese markt. Het water staat hem aan de lippen, maar hij kan geen kant op. Als dochter Wietje op een kwade dag besluit de boerderij te verkopen omdat zij wil scheiden van haar depressieve man, schiet vader zichzelf door het hoofd.

Mansholt maakt al deze gebeurtenissen schijnbaar onbewogen mee. Weliswaar draait zijn hoofd overuren om zijn nieuwste inzichten wereldkundig te maken, maar de puinhopen die hij privé en professioneel heeft gecreëerd lijkt hij niet echt in zijn hart te voelen. Is hij een egoïst, een visionair, of gewoon maar een mens? Hij keert terug naar zijn vrouw, bouwt een boot en steekt de Atlantische Oceaan over naar de Amazone. Een jeugddroom komt in vervulling. Zijn grootse daden op landbouwgebied zorgen echter ruim veertig jaar later nog steeds voor immense problemen die niemand meer ongedaan kan maken.

Oerol | Mansholt


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.