Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER, FESTIVAL

18 Juni 2014

De geruststelling van een koffiekopje

Lisah maakt Roezemoes Lisah maakt Roezemoes Lisah maakt Roezemoes
Tekst en beeld van Youetta Visser en William van der Voor

Dat ene kopje, dat is je lievelingskopje. Je hebt er natuurlijk veel meer, misschien wel twintig. Het is niet eens een heel mooi kopje. Maar toch pak je altijd dat ene kopje. In 'Lisah maakt roezemoes' stelt Lisah Baert het thema 'Wonen' aan de orde. Waar wonen we? Met welke spullen omgeven we ons en waarom? De voorstelling maakt deel uit van Oerol Fringe, waarin vier jonge makers die het afgelopen seizoen hoge ogen gooiden de ruimte krijgen.

Lisah is geintrigeerd door wonen. Zelf komt ze uit een gezin dat altijd rondtrok; als een soort idealistische nomaden trokken haar ouders met zes kinderen door het land met paard en wagen. Ze laat het publiek ontroerende oude filmpjes zien. Nu woont ze tijdelijk met actrice Lonne Gosling in een lappentent op het podium. Tevreden darren ze rond: "Dit is net een vide, zo hoog!". Lonne helpt haar de geschiedenis van haar familie uit de doeken te doen, zelf heeft ze geen zin daar veel woorden aan vuil te maken. Want wat is normaal? Waarom wonen we allemaal heel lang op een plek en omgeven we ons met zo ontzettend veel spullen? Welke ongeschreven regels gelden er allemaal en wie bepaalt dat? Via een spel met video-animatie stellen ze zichzelf en het publiek de vraag: Hoeveel banken heb je? En hoeveel stoelen? Hoeveel keukengerei? Heb je al die spullen eigenlijk wel nodig? Tegelijkertijd zien de toeschouwers haar worsteling: ze wordt al snel tureluurs van het getuttel in hun huisje. Maar ze zit ook heel tevreden tussen haar vele staande lampjes. Als ze verder trekken, mag ze er maar eentje meenemen.

Lisah maakt roezemoes Lisah maakt roezemoes Lisah maakt roezemoes

Een hele aardige, haast schetsmatige voorstelling die het publiek te denken geeft. Maakster Lisah Baert vermijdt de valkuil van een betweterige lezing; het thema is mooi theatraal uitgewerkt. De verbeelding van de paard en wagen is briljant in zijn eenvoud: een poppenkast op een fietskarretje. De beide acteurs vullen elkaar aan qua karakter, de een meer enthousiast, de ander zoekend en in halve zinnen sprekend. In diverse rollen wisselen ze elkaar moeiteloos af. Hun problemen zijn niet eendimensionaal; ze verkennen het thema van verschillende kanten en durven persoonlijk te zijn. De voorstelling maakt daarom nieuwsgierig naar het vervolg: Lisah won de 'elevator pitch'  van de Boulevard vorig jaar en maakte inmiddels deel twee: 'Leven' dat tijdens het Cementfestival in première is gegaan en in augustus op festival de Boulevard in Den Bosch te zien is. Ondertussen wordt deel drie geschreven: 'Slapen.' Uiteindelijk zal het met 'Eten' een kwartet vormen.

Dat ene kopje is mooi dun. Het was van oma. Als je het meteen zou afwassen na gebruik heb je er eigenlijk genoeg aan.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.