Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL, TONEEL

16 Juni 2014

Tussen droom en daad staan te lange voorstellingen

Berg & Bos Berg & Bos Berg & Bos
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

In hoeverre kun je als mens idealen verwezenlijken? Heb je eigenlijk wel zoveel invloed? Of heb je je handen vol aan je dagelijkse zorgen? Interessante vragen, die de basis vormen voor 'Een geschenk uit de hemel', gespeeld door het steeds bekender wordende theatergezelschap BERG&BOS. Helaas is de voorstelling idealistisch lang. Ondanks de lieve liedjes van minstreel Groentenman steunt het publiek na een uur op zijn zitlappen, terwijl het meest interessante laatste halfuur dan nog moet komen.

Carlo, Kyra, Marga en Emiel. De eerste twee een jong stel, de anderen elk een oudere single. Zij lopen elkaar tegen het lijf ergens in een ver buitenland. Na eindeloos toeristengebabbel: "als je de basiswoorden maar kent" en "zo lief als die kleine kindjes om je heendrommen" of  "je geld altijd op je huid dragen", volgt al snel de eerste barst. Kyra doet stroef. Zij is betrokken bij haar omgeving en wijkt af van het toeristenpad. De aanleg van een dam dreigt het dorp van de aardbol te vagen. Ze moeten wat doen! Emiel maakt zich daar boos over; hoe realistisch is dat ideaal van de hier onbekende Kyra? Zelf lijkt hij zich neer te leggen bij zijn eenzaamheid en zijn marginale rol als ongevraagde, betweterige gids door de plaatselijke cultuur, voor zover te vinden in boekjes. Maar Kyra brengt hem het hoofd op hol. Gaandeweg blijkt ook aan de anderen een verhaal te kleven, waarin idealen niet zijn verwezenlijkt. Carlo biecht ineens blozend een homo-erotische droom op en de gescheiden Marga blijkt al jaren gebukt te gaan onder de verslaving van haar zoon. Ze hebben hun handen vol aan zichzelf.

 

Het stuk is geschreven door Rik van den Bos en in samenspraak met de spelers aangepast. De idyllische liedjes van Groentenman, ontroerend in hun eenvoud, sluiten goed aan bij de idealen van de personages en dat geheel past wonderwel op de sprookjesachtige locatie, de Kom van Hoorn. Een zelfgegraven vijver maakt het plaatje kompleet. Dat de spelers in dit grote decor het publiek met enige stemverheffing weten te bereiken is knap, zeker gezien de teksten die zij soms moeten declameren: "Ik heb het al zo lang koud, ik weet niet of ik het ooit nog warm zal krijgen", roept Marga moedig door het bos richting publiek, refererend aan haar eenzame strijd thuis.

Berg & Bos  Berg & Bos Berg & Bos

De overgangen verlopen niet allemaal soepel, maar dat zal in de loop van de week vanzelf verbeteren. De acteurs blijven wel mooi consequent doorspelen op de achtergrond, desnoods op tientallen meters afstand. Het voornaamste euvel is de lengte. Zeker als het niet de bedoeling is om verder op de sores van de personages in te gaan, kan in maximaal een uur hetzelfde verhaal indringender voor het voetlicht worden gebracht. Eerlijkheidshalve geldt deze oproep meerdere voorstellingen op Oerol:  maak het alsjeblieft korter! Deze voorstelling zou daarmee in ieder geval zeer aan zeggingskracht winnen.

Oerol | Berg & Bos


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.