Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, FESTIVAL, DANS, OEROL

16 Juni 2014

Dansgezelschap Action Scénique schittert zelfs als duo

Action Scénique Action Scénique Action Scénique
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Ook tegenslag hoort bij een festival. De derde danser van 'Action Scénique' heeft al op de eerste dag buiten op Oerol zijn voet gebroken. Vanavond kijkt het publiek naar de première van de voorstelling 'Primitive' als duet. Choreograaf Claire Croizé loopt uitgeput en zenuwachtig in het rond. Zij hoeft zich echter geen zorgen te maken: de twee mannen dansen in de kleine arena op de parkeerplaats Boschplaat-Oost de sterren van de hemel. Zelfs de meest verstokte mannenhater kan niet heen om de schoonheid van hun lichamen en hun energie. De dans toont de schoonheid van de mannen en benadrukt hun lichamelijke en culturele verschillen. Het dik ingepakte publiek geniet van hun nabijheid en het zichtbare plezier waarmee ze dansen.

"Ik ben geïnspireerd door een videoinstallatie, waarop een groep jonge jongens in Thailand werd gefilmd", legt Croizé uit. "Zij renden en speelden en bewogen daarbij zo mooi en ontwapenend! Die schoonheid heb ik geprobeerd in deze voorstelling te vangen." Ze verliet daarvoor haar vaste werkwijze, waarbij ze eerst klassieke muziek selecteert en daarbij een dans creëert. "Ik ben nu uitgegaan van de beweging en heb zo lang mogelijk gewacht met muziek. Uiteindelijk heb ik nog drie stukjes muziek toegevoegd. Thaise muziek, ik heb geen idee wat ze zingen, ik weet alleen dat een deel 'Still Breathing' heet en een deel heet 'Moonlight 'vertelt Croizé uitgelaten na de geslaagde voorstelling.

Haar opzet komt luid en duidelijk over. Het is een genot om de twee jonge mannen te zien dansen. De een groter, zwart, trots en krachtig; de ander lichter, met krullen, zachter en elegant. Ze dartelen als jonge veulens achter elkaar aan, doen bewegingen van elkaar na, dagen elkaar soms speels uit en vangen elkaar plots op. In het begin is de dans heel ritmisch, later lijken ze op ontdekkingstocht naar alle mogelijke bewegingen en aan het einde voert de interactie de boventoon. Ze lachen samen, kijken de toeschouwers soms recht in de ogen en laten zich aan alle kanten bewonderen. Ze zijn niet bang voor de nabijheid van het publiek dat hen op de lippen zit. Het is koud, de wind waait door de open arena en het dansvlak is oneffen. Het deert hen niet: zelfverzekerd en vakbekwaam voeren zij onder deze moeilijke omstandigheden deze prachtige choreografie uit, waarin alle drie dimensies volop worden benut. Springen, klimmen, liggen, tillen, heen en weer en in het rond. Het blijft mooi.

Action Scénique Action Scénique Action Scénique

Croizé, opgelucht: "Ik ben heel tevreden met dit duet. De bewegingen zijn soms wat minder complex met twee dansers, maar er ontstaat een hele andere dynamiek. Ze hebben mij ook ontroerd met de kleine delen die ze improviseren. Ik zag dat ze het nu begrepen, na alle repetities en de première in een theater in Parijs, en dat ze mijn bedoelingen aanvulden met eigen bewegingen."

Een staande ovatie, natuurlijk! De inmiddels ingevlogen vervanger voor de derde danser krijgt de uitdagende taak dit duet tot nog grotere hoogte te voeren. Vanaf donderdag probeert hij mee te doen. The sky is the limit.

Oerol | Action Scénique


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.