Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL, TONEEL

15 Juni 2014

Falen is geen optie

 Samurai Samurai Samurai
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Daar staat hij dan, fors en zwetend in zijn grote witte onderbroek. Hij is te laat.  Zijn wekker is niet gegaan. Waar is zijn tweede sok? Als portier is het essentieel dat hij als eerste aanwezig is en het gebouw opent. Hij wordt vast ontslagen nu. Geholpen door regisseur Yahya Gaier die heel voorzichtig door het decor schuifelt met een nekkraag om, maakt Jack Wouterse op Mister Bean-achtige wijze, grappig maar heel nauwkeurig, binnen 10 minuten voor het publiek invoelbaar hoe erg het is om niet te voldoen. Herkenbaar. De toeschouwers lachen om de opeenvolging van tegenslagen die hem beletten op tijd op zijn werk te zijn. Later sijpelen de angst en eenzaamheid ongenadig door. De met sterren overladen voorstelling Samurai van het ROtheater is met recht een aanrader op Oerol.

Samurai Samurai Samurai

Wat een genoegen om twee goede acteurs aan het werk te zien. Heel rustig bouwen zij aan de angst. Als Wouterse klem komt te zitten, laat hij dat eerst gebeuren voordat hij in zijn mimiek de wanhoop deelt met het publiek. Hetzelfde geldt voor Gaier die moet bukken om door een deurtje het podium te verlaten. Als Wouterse lacht, heeft het publiek geen seconde het idee dat hij speelt. De entourage is eenvoudig. Hoge verschuifbare panelen bakenen het podium af.  Een paneel verandert tijdens de voorstelling met een zaag en boor simpel in portiersloge en in voordeur met brievenbus. Op de panelen de projectie van een wirwar aan gele, blauwe en rode lijnen, die toenemen tijdens de voorstelling. Ze refereren aan de keuzestress van de portier die Wouterse speelt; hij kan niet kiezen welke van deze basiskleuren goed is voor een waslijn. Veiligheidshalve kiest hij namelijk meestal wit. Zijn hele woning is ook wit, net als zijn overhemden.

Is het eerst nog grappig dat zijn baas zijn naam niet weet en verbastert tot Samurai, hij die dient. Tegen de tijd dat hij kompleet in de stress bij de kassa staat met zijn waslijn, de cassiere glimlacht lief en meewarig maar geslepen, is het publiek stil. Heel precies herhaalt Wouterse keer op keer het schema dat hij elke dag punctueel afwerkt. Tot op de minuut. Elk woord gooit hij met nadruk de zaal in. Op de achtergrond is een zachte westernblues te horen. Nee, het loopt niet goed af. Heel nauwkeurig maakt hij er zelf een eind aan, gewikkeld in waslijn. Zouden ze hem wel vinden?

Samurai  Samurai Samurai

Na afloop blijft een gezin met volwassen kinderen zitten op de tribune: "Ik ben eigenlijk ook zo punctueel en angstig", zegt de moeder verbaasd. Regisseur Gaier hoopt ondertussen dat het publiek erbij blijft in de schuur Cupido, waar het veel lichter is dan in een theater. Jack Wouterse vraagt of het goed was. En een productieassistent spijkert een vers paneel in het decor. Om half zes is de volgende voorstelling. Stipt.

Oerol | Ro Theater


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.