Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK

9 Februari 2014

Feesten met de NITS van 1974-1984

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

De Nederlandse groep NITS bestaan dit jaar alweer 40 jaar. Om deze mijlpaal te vieren touren de drie heren langs een viertal podia. Zij spelen nummers uit de periode van 1974-1984. Zo laten ze je nog kennis maken met de muziek uit de beginperiode en nummers die we nu nog steeds kennen. Zanger Henk Hofstede, toetsenist Robert-Jan Stips en drummer Rob Kloet zorgen voor een avond om niet te vergeten.

Het eerste concert van deze speciale tour gaven de NITS in de W2, Den Bosch op vrijdag 6 februari. Een klein en knus poppodium in de Brabantse stad. De zaal is zo goed als uitverkocht en de heren komen met een glimlach het podium op. Hofstede begroet het publiek en direct drukken ze het gaspedaal in.

  
Effecten
De begin jaren van de NITS bestond uit experimentele muziek. Rockinvloeden speelde hierin een grote rol. De nummers zijn ruw, snel en strak. Kloet speelt met veel energie op de drums en hieruit klinken dampende en strakke ritmes. Stips weet met zijn toetsen veel effecten en diverse geluiden naar boven te toveren. Dit is een goede aanvulling op het ritme. Hofstede brengt snerpende gitaargeluiden en maakt met zijn stem de nummers compleet.

Ze bouwen hun set goed op. Als eerst beginnen ze met werk uit de jaren zeventig. Deze bevatten veelal experimentele nummers die ruig zijn en solo’s bevatten. Het is soms een beetje onduidelijk waar het heen gaat, maar dat maakt het ook spannend. Je merkt dat de wat oudere nummers niet zo vaak meer gespeeld zijn. "Jezus, we kunnen het nog wel een keer spelen", zegt Hofstede na een nummer. “We maakte toen wel erg slimme muziek”, aldus Stips. Zelf staan ze versteld van dit eerdere werk dat nog steeds even krachtig is.

  
Nerveuze stukken
Door de nog wat onduidelijke structuur die de nummers in de begin jaren van de band hadden. Zie je dat er naar een duidelijke structuur wordt gewerkt. Waarbij de nummers een duidelijk begin en eind hebben. Met daartussen de melodie, een brug en ruimte voor solo’s. Hofstede: “We begonnen met korte nerveuze stukken, later komt er meer ruimte, bijvoorbeeld bij ‘Nescio’, en dan wordt het ook makkelijker voor ons”.

De nummers die tijdens deze tour gespeeld worden zijn afkomstig van de albums Tent, Omsk, New Flat en Adieu Sweet Bahnhof. Ook al zijn de nummers al 40 jaar oud, de mannen weten het nog steeds op originele wijze uit te voeren. Zo klinkt er een mooi lang intro bij ‘A Touch of Henry Moore’, worden er een krachtige versies gespeeld van ‘Red Tape’ en ‘Holiday on Ice’ en zorgen nummers als ‘Under a Mask’ en ‘Adieu Sweet Bahnhof’ voor intieme momenten.

  
Energie
De nummers zijn goed opgebouwd en bevatten veel dynamiek. Er zijn korte en lange nummers. Veelal gezongen, maar er worden ook een paar instrumentale nummers gespeeld. Hier krijgt Stips even de ruimte om te laten horen dat hij niet alleen mooie begeleidingspartijen speelt, maar ook een solo niet uit de weg gaat. De stijl van de NITS is niet in een bepaald hokje te plaatsen. Het bevat rock-, pop-, jazz- en blues invloeden die deze band karakteriseert en eigentijds maakt.

De heren hebben na 40 jaar nog steeds dezelfde kwaliteit als vroeger. Energievol en met veel plezier genieten ze ervan om hun muziek voor hun fans te spelen. Het publiek reageert daar ook zeer positief op. Er wordt meegezongen, luidt geapplaudisseerd en gedanst. Wil je het verjaardagsfeest van de NITS ook meemaken, bezoek dan hun website voor meer informatie en de actuele concertagenda.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.