Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK

22 November 2013

Marcus Miller ontvangt oeuvreprijs tijdens Edison Jazz/World 2013

  
Tekst: Jeffrey van Rossum
Beeld: Ronald Rijntjes 

Donderdag 21 november werden de Edisons uitgereikt in het genre Jazz/World. Dit vond plaats in de prachtige zaal van het Muziekgebouw Eindhoven. Naast de uitreiking van de beeldjes speelden enkele genomineerden eigen werk onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Oeuvreprijs
Hoogtepunt van de avond was een afsluitend deel met Marcus Miller. Deze mocht een oeuvreprijs in ontvangst nemen en gaf daarbij een mini concert met hoogtepunten uit zijn carrière. Dit deed hij samen met zijn eigen band in combinatie met het Metropole Orkest. De presentatie van de avond was in handen van Co de Kloet en er werd live verslag gedaan op Radio 6.

  
De Edison in de categorie 'jazz internationaal' ging naar Joshua Redman met zijn album Walking Shadows. Helaas kon hij niet aanwezig zijn bij de uitreiking, maar hij was wel te zien in een videoboodschap. Hij was zeer blij met zijn beeldje, die zwaarder aanvoelde dan hij dacht. Joshua Redman is een zeer veelzijdige saxofonist en op zijn laatste album zijn enkel ballads te horen. Hij gaf aan dat je bij ballads blootgesteld bent aan het publiek, dat ieder detail kan horen. Daardoor is het niet makkelijker dan een snel complex nummer. 

Geïmproviseerde muziekgeschiedenis
De Edison in de categorie 'het document' ging naar Instant Composers Pool met het album Complete Boxed Catalogue. Er was een Skype verbinding met drummer Han Bennink die in Argentinië was voor een optreden. Hij grapte dat ze de prijs eigenlijk al eerder hadden verdiend maar desondanks was hij er erg blij mee. Volgens de jury is het album een waardevol document over dit memorabele tijdperk uit de vaderlandse geïmproviseerde muziekgeschiedenis.
 
  
Daarna was het tijd voor de categorie 'jazz vocaal' waarbij Jose James met het album No Beginning No End met het beeldje aan de haal ging. Ook Jose James was niet aanwezig en er was een videoboodschap waarin hij erg dankbaar sprak over zijn prijs. Bij het maken van zijn laatste album begon hij zonder band en zonder liedjes. Dit vormde een zeer groot avontuur maar desondanks kwam er een schitterend album uit, wat resulteerde in zijn tweede Edison. 
 
Struikelen
Reinier Baas mocht de Edison mee naar huis nemen in de categorie 'jazz nationaal'. Deze jonge gitarist maakte een album met de titel Mostly Improvised Instrumental Indie Music, die hij opzettelijk koos om mensen te laten struikelen over de albumtitel. Hij was zeer content met de prijs. De band maakt volgens de jury de meest spannende en eigenwijze jazz van deze tijd. 

  
In de categorie 'jazz world' mocht Buika met haar album La Noche Mas Larga met de Edison naar huis. In een korte videoboodschap uitte ze haar blijdschap met het beeldje. Zij kreeg de prijs omdat ze volgende de jury de meest uitgesproken en herkenbare nieuwe stem is in de wereldmuziek. 
 
Aanmoediging
De categorie 'publieksprijs' was de enige prijs die nog niet bekend was gemaakt. Ruben Hein mocht deze prijs in ontvangst nemen waarbij lezers van het blad Jazzism konden stemmen op hun favoriete artiest. Hij was zeer blij met de prijs en het betekende erg veel voor hem. Het voelde als een beloning na het vele harde werken in de afgelopen jaren. 

  
Na de pauze speelde Marcus Miller een mini concert waarbij het Metropole Orkest de band van Miller zeer mooi aanvulde en inkleurde. Nieuwe nummers als 'Detroit' werden afgewisseld met klassiekers als 'Tutu' uit de tijd van Miles Davis. Zeer terecht ontving deze virtuose bassist, multi instrumentalist en producer de oeuvreprijs. Hij zag het als aanmoediging om voorlopig niet te stoppen met muziek maken, wat een geruststelling is voor de jazzliefhebber.

Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.