Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, PODIUM FOTO

9 November 2013

Afschaffing van de slavernij wordt gevierd met Tambú a Freedom Song

  
Tekst: Madieke Heemskerk

Beeld: Ronald Rijntjes 

Het muziektheaterstuk Tambú a Freedom Song tourt op dit moment door diverse theaters in Nederland. Het stuk is ontwikkeld door Jef Hofmeister en Kees Scholten van het Volksoperahuis in het kader van de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Samen met de Paradevoorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid, tevens door het Volksoperahuis uitgevoerd, vormt Tambú a Freedom Song een tweeluik over ons slavernijverleden.

Tambú
Tambú a Freedom Song is een muzikale vertelling over twee broers, een mythische drum en het zoeken van je identiteit zonder je geschiedenis te verloochenen. Lorenzo is in Nederland opgegroeid en traint voor de Olympische Marathon. Maar Johnny daarentegen heeft Curaçao nooit verlaten. Als ze elkaar na jaren weer ontmoeten op de begrafenis van hun vader, erven zij samen de Tambú die al generaties lang in bezit is van hun familie.

  
Wanneer zij de Tambú verkopen aan het museum lijkt het noodlot hen te treffen. Johnny wordt ontslagen en door zijn vrouw uit huis gezet. Lorenzo wordt getroffen door een spierziekte waardoor hij misschien niet meer kan deelnemen aan de Spelen. Daarom besluiten ze de Tambú uit het museum terug te stelen.

Slavenhouders
De Tambú is niet zomaar een erfstuk. Het is een drum die door slaven uit West-Afrika meegenomen is naar Curaçao, dat vroeger hét centrum was van de Nederlandse slavenhandel in de Caraïbische zee. Door slavenhouders werd de drum beschouwd als verboden en duivels instrument. Na de slavernij werd Tambú de geuzenmuziek van de zwarte Curaçaoënaar. Tambú staat niet alleen voor de drum an sich, maar ook voor de manier van zingen, dansen en muziek maken die erbij horen. Tambú is ‘a way of life’.

  
En die manier van dansen, zingen en muziek maken komt bij de opvoering van Tambú a Freedom Song in de Utrechtse Stadsschouwburg volledig naar voren. De show is een mix van de traditionele Tambú muziek in combinatie met verschillende Caraïbische muziekstijlen. Met zijn allen weten de muzikanten, acteurs en dansgroep Untold Empowerment die samen met Izaline Calister net zo goed zingen als dansen, de Tambú sfeer naar voren te brengen.

Roots
Hierbij wisselen Jef Hofmeister en Kees Scholten elkaar af door het verhaal zowel in het Nederlands als in het Papiaments te vertolken. Met veel humor weten zij de Curaçaose gebruiken, uitdrukkingen en typetjes aan het publiek over te brengen. Voor de mensen zonder Caraïbische roots zijn deze niet altijd te begrijpen, maar het overgrote deel van het publiek dat deze roots wel heeft schaterlacht gelukkig aanstekelijk. 

  
Met de afwisseling tussen gevoelige momenten en grappige momenten, tussen tekst, zang, dans en muziek en inhoudelijk een sterk verhaal, bevat Tambú a Freedom Song alle elementen voor een geslaagde voorstelling. Voor het tourschema en andere informatie over de voorstelling kun je de website van het Volksoperahuis bezoeken.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.