Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: Opium, LOCATIETHEATER

20 Juni 2013

Juttersbitter tegen een knipbeurt bij de kapper

Ruilen Ruilen Ruilen
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

De financiële crisis sijpelt door in de kunst. Zagen we een paar dagen geleden een theatrale lezing van Dette Glashouwer over geld, nu is het de beurt aan PeerGrouP. Zij laten de toeschouwers zelf ervaren hoe het is om zonder geld te leven. Het gevolg: een veldje vol blije mensen.

‘PeerGrouP heeft de oplossing voor de financiële crisis, sterker nog, de sleutel tot het geluk. We schaffen het geld af en gaan weer ruilen’, zo valt in het programmaboekje Oerol 2013 te lezen. Leuk idee, maar hoe geven ze dat theatraal vorm? Om te beginnen koppelt PeerGrouP de voorstelling aan de locatie. De toeschouwers zijn het volk van Terschelling en de burgemeester spreekt ons toe. Wat blijkt? We hebben niks meer. Al ons geld is in rook opgegaan.

Dan komt een idealist op een muziekkar langs die ons leert dat je ook kunt ruilen: “Jullie hebben heel veel,  zowel spullen als diensten, alleen moeten jullie stoppen alles van waarde in geld uit te drukken. Geld is verslavend, geld corrumpeert en banken zijn niet langer te vertrouwen. By the way, kan iemand mijn kar even duwen?”

Ruilen Ruilen Ruilen

De toeschouwers krijgen op een verderop gelegen veldje marktkramen toegewezen met hen nog onbekende medetoeschouwers. Ze moeten gezamenlijk allerlei ruilopdrachten met de andere kramen uitvoeren. Al snel valt op dat sommigen wat meer assertief te werk gaan dan anderen. Ook schaarste wordt aan den lijve ondervonden. Een vrouw gaat enthousiast op pad om wol te ruilen tegen zand, bonen en kip. Ze kijkt beteuterd als blijkt dat niet alles is voldoende mate aanwezig is op de markt. Regisseur Floris van Delft: “De setting van een markt hebben we al vrij snel bedacht. In de repetities hebben we steeds weer nieuwe spellen uitgeprobeerd om erachter te komen welke daarvan zo werken dat je het dilemma echt zelf ervaart. In de ene voorstelling zie je dan dappere pogingen ontstaan tot gezamenlijk overleg, maar dat is erg moeilijk met zo’n grote hoeveelheid mensen. Bij andere voorstellingen zorgen mensen vooral voor hun eigen hachje.”

Er is meer dan alleen handel te beleven op de markt; te midden van de kramen pleit de idealist voor de ruilhandel, zelfs als dat niet altijd even goed gaat. Een opponent, conservatief, wil graag blijven handelen in geld of andere waardepapieren. Dat is beter voor iedereen, volgens hem. Zij bieden elkaar op en proberen het publiek te overtuigen van hun gelijk. De burgemeester zingt ondertussen een verdrietig lied, omdat zij geen diensten heeft om aan te bieden. Zij heeft alleen haar status.

Ruilen Ruilen Ruilen

Deze idealistische voorstelling heeft natuurlijk een happy end. Iedereen gaat vrolijk weg. Het publiek heeft even gevoeld hoe het is om niet afhankelijk te zijn van geld. Helaas moet de regisseur bekennen dat de voorstelling wel met geld gefinancierd is: “Met zo’n korte productietijd lukt het niet om te ruilen. Je moet namelijk eerst een relatie met elkaar opbouwen wil het werken.” Dat ervaart ook een toeschouwer: “Ik wil best een liedje zingen voor mijn kraamgenoten, maar niet voor anderen. Zelfs niet als ik dat liedje kan ruilen tegen een hand vol bonen. Veel te eng.”  Een andere toeschouwer loopt grinnikend naar zijn fiets: “Ik ruil al jaren: Juttersbitter tegen een knipbeurt bij de kapper in Den Haag. De kappersvrouw is er dol op.”

PeerGrouP: Ruilen
Locatie 37: de Cranberryschuur Formerum

Oerol | PeerGrouP


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.