Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, OEROL

17 Juni 2013

Locatietheater zoals het hoort op Oerol: experimenteel, opruiend en groots

Breekgoed Breekgoed Breekgoed
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Een decor van honderden meters breed, een sloot, een eiland, bomen; Theatergroep Breekgoed pakt groot uit op het Geitenpark. Locatietheater in de goede zin des woords. Gemaakt door jonge kunstenaars, die grote maatschappelijke thema’s niet schuwen.

Ook getalenteerde jonge kunstenaars krijgen op Oerol de ruimte. In Atelier Oerol kunnen zij gedurende twee jaar een Opmaat en een productie realiseren en die voor lekker veel publiek spelen tijdens het Oerolfestival en daarna (in dit geval) op het Over het IJ in Amsterdam. Maker Sofie Doeland greep deze kans met beide handen aan: “Het is belangrijk voor mijn ontwikkeling geweest om input te krijgen en rustig aan een voorstelling op locatie te kunnen werken”.  Zo oefende zij met Breekgoed hoe je de timing voor elkaar krijgt terwijl de spelers soms tientallen meters uit elkaar staan.  “We stonden hier al buiten te repeteren in april, in de sneeuw.“

Breekgoed Breekgoed Breekgoed

Onder de naam ‘De dood van het woord’ stelt Doeland aan de orde dat we vaak moeite hebben onze idealen te verwezenlijken. We willen vliegen, klimmen, reizen..., maar onze omgeving roept ons tot de orde. Dat brengt Doeland vrij letterlijk in beeld met behulp van een volgeladen busje, een grote oversteek, een parachutist, ladders die oprijzen uit het water en verlammende geluiden uit de boven iedereen hangende omroepinstallaties. Als de omroepinstallatie zwijgt hervatten de spelers dapper hun pogingen. Ze schreeuwen en hollen om elkaar heen op het immense eiland. Ze zwoegen tot het einde.

Opmerkelijk is dat een deel van het publiek zich aan het eind afvraagt wat ze er nu van moet maken. Kennelijk is het soms lastig theater zonder taal te begrijpen. De regisseur probeert vriendelijk  de oorspronkelijke inspiratie nog eens te verwoorden. Misschien speelt de generatiekloof haar parten; de veelal wat oudere toeschouwers hebben zich mogelijk al neergelegd bij de restricties waartegen Breekgoed in opstand komt.

Breekgoed Breekgoed Breekgoed

Het meerendeel keert echter tevreden terug naar hun fietsen. Zij zagen locatietheater zoals het hoort op Oerol: experimenteel, opruiend en groots.

Breekgoed/Atelier Oerol met De dood van het woord
Locatie 22 Geitenpark

Oerol | Breekgoed | Facebook Breekgoed


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.