Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

16 Juni 2013

Gaan of blijven?

Schiettent Rosa Schiettent Rosa Schiettent Rosa
Door Youetta Visser met foto's van Beer Buijsman

In een volle schuur bij Cupido staat een schiettent. Wat zeg ik? Een schietsalon, dat is het. De vier spelers vertellen zelf het verhaal van de familie Mombarg; een kermisfamilie met een lange traditie van kramen. Helaas heeft het noodlot hen getroffen; een brand in de suikertent. De suikerspinnen smelten, het snoep wordt hete brei. Gevaarlijk spul.

Tijdens de voorstelling wordt langzamerhand het grote geheim onthuld: hoe kwam die brand daar? En welke tatoeage heeft de vader op zijn borst?

Met melancholische muziek en een haast open decor schetsen Wittenbols & Ligthert een verhaal vol passie en drama. We hebben al snel het kousje in de smiezen dat Loes Luca over haar arm heeft getrokken, waardoor het lijkt alsof ze vol tatoeages zit. Die willen we ook!

De minimalistische aankleding draagt bij aan de rauwheid van het verhaal. Maar de toon blijft luchtig. Het publiek geniet van de soms rake teksten (“als ik goede herinneringen heb, vraag ik me altijd af of ik die er later bij verzonnen heb”) en de mengeling van steenkolen-Duits, -Engels en -Nederlands van de spelers zorgt voor vele humoristische versprekingen.

Schiettent Rosa

John Buijsman en Loes Luca staan als een huis op het toneel. Vooral John speelt met grote ontspanning de vader, die misschien te lief is en juist daardoor het noodlot over zich afroept. De meer vileine moeder, Loes Luca, laat door de grappige en harde woorden feilloos ook de pijn schemeren die daarachter zit. Zij steelt de show met een verleidingsscene waarin ze met behulp van een oud, levensgroot reclamebord van zichzelf probeert een jongeman tot daden te brengen.

Het is de vraag of de twee jongere spelers Barbara Sloesen en Michel Sluysmans daaraan kunnen tippen. Gelukkig redden ze dat glansrijk. Op een enkele faux-pas na, een weifelend begin en een wat onzuiver liedje, komen ze prima door. De grote vertwijfeling bij de dochter en de passie en eenzaamheid van de aanstaande bruid zijn goed invoelbaar voor het publiek.

Het verhaal meandert in het begin van de voorstelling heel natuurlijk van voor naar achter: “Ja maar, daar zijn we nog niet, toch? Dat was nog voordat de brand uitbrak?”. Later ontvouwt zich een duidelijke verhaallijn. Ze nemen de volle anderhalf uur van de voorstelling om die verder uit te spinnen.

Het is de dochter die steeds meer komt te weten en die uiteindelijk voor de keuze komt te staan: Gaan of blijven?

Wittenbols & Ligthert/Schiettent Rosa
Locatie 48: schuur Cupido

Oerol | Wittenbols & Ligthert

 


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.