Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

5 Mei 2013

Moderne Bepop tot in de perfectie met Benjamin Herman trio

 Benjamin Herman Trio Benjamin Herman Trio Benjamin Herman
Tekst en beeld: Michiel Fokkema
Gezien: Benjamin Herman in Lantaren Venster, Rotterdam op 26 april

Benjamin Herman is met afstand de meest productieve saxofonist van Nederland en heeft letterlijk op honderden CD's gespeeld naast zijn eigen albums. Een paar weken geleden heeft hij zijn nieuwe album "Cafe Solo" uitgebracht met zijn trio bestaande uit Benjamin Herman op altsaxofoon, Joost Patocka op drums en Ernst Glerum op bas. Dit optreden in Lantaren Venster is een onderdeel van het promoten van het nieuwe album. Maar daarnaast nemen ze ons mee op een reis door het repertoire van Benjamin Herman. Naast  een aantal stukken horen we ook composities van Mischa Mengelberg aan wie Benjamin Herman indertijd een heel album wijdde: Hypochristmastreefuzz.

Opvallend aan dit concert is ook dat de heren zitten. Ja, precies gewoon zitten. Dit zet eigenlijk gelijk de toon voor dit concert. Verwacht geen uitspattingen of swingende, uit hun dak gaande muzikanten  Nee, we worden getrakteerd op een uiterst fijnzinnig en zeer nauwkeurig gespeeld concert. Niet dat er geen emotie in zit, integendeel. Maar er is geen opsmuk. Weliswaar zijn ze goed in het pak gestoken maar de muziek moet het doen, en doet ze. Deze heren zijn ware meesters in hun vak en dat hoor en voel je. Oudere nummers, standards en nummers van de nieuwe CD wisselen elkaar af.
 
Ondanks dat het een trio is weten de heren het publiek zeer te boeien. Benjamin Herman speelt zeer trefzeker, iedere noot is raak, zowel in de melodie als in de solo's. Joost en Ernst wisselen hem af met solo's. Joost is zeer beheerst op zijn kleine drumstel en Ernst blinkt uit in gevoelig spel op zijn bas waarop hij zowel uitstekend kan begeleiden, melodie kan spelen als lekker kan stuwen. Tussen de nummers door verteld Herman kleine verhaaltjes en anekdotes. Zo vertelt hij dat Ernst een nummer voorstelde dat de moeder is van alle verzoeknummers en gezongen wordt door alle aankomende zangeressen:"Summertime" van Gerschwin. Inderdaad dat nummer is volkomen uitgekauwd maar ze weten er toch een heel originele en indringende versie van te maken waarbij Ernst perfect aanvult en de begeleiding speelt. En Benjamin geeft ruiterlijk toe dat dit dus eigenlijk een geniaal voorstel was van Ernst. Uiteindelijk na twee sets kunnen we terugzien en nagenieten van een perfect avond moderne bebop.

Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.