Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, WERELDMUZIEK

18 April 2013

Ivan Lins swingt met de SWR Big Band op Cornucopía


Tekst: Ronald Rijntjes

De Braziliaanse componist, pop en jazz-zanger Ivan Lins heeft al menig hit op zijn naam staan. Voor zijn werk heeft hij zelfs een Latin Grammy gewonnen en in 2011 ontving Lins een Edison Jazz Award voor zijn gehele oeuvre. Lins is bekend geworden door nummers als ‘Love Dance’, ‘Começar de Novo’ (Starting Over) en ‘Velas Içadas’. In de jaren tachtig werkte hij samen met gitarist Lee Ritenour en Dave Grusin aan het jazz-fusion album Harleqiun, dat een groot succes was. Nu is Lins een nieuw project aangegaan met de SWR Big Band, onder leiding van Ralf Schmid, dat resulteerde in het album Cornucopía.

Braziliaans
De SWR Big Band is afkomstig uit Stuttgart en speelde al met vele bekende artiesten, als Miles Davis, Chick Corea en Astrud Gilberto. Na het album Bossarenova uit 2010 met zangeres Paula Morelenbaum zijn de Braziliaanse klanken weer terug door de samenwerking met Ivan Lins. Hierop smelten de Braziliaanse klanken samen met het Duitse big band geluid.

Het album laat heerlijke en warme klanken horen met de prettige stem van Lins. Verrassend zijn de gastmuzikanten die naast Lins te horen zijn. Het openingsnummer ‘Araketutu’ wordt mooi begeleid door zanger Themaba Mkhize en een Zuid-Afrikaans koor. Zangeres Paula Morelenbaum krijgt de ruimte bij ‘Atlantida’ dat door Lins gecomponeerd is. Zij zingt dat met een mooie warme stem. Je hoort de emotie in haar stem en dat wordt extra benadrukt door het spel van de fluit en saxofoon.

Muzikaliteit
Lins heeft de muziek samen met Vitor Martins geschreven voor de big band. Ze hebben een evenwichtig album weten te maken door swingende nummers af te wisselen met ballades. Hieruit blijkt dan weer hoe veelzijdig Lins is. De muzikaliteit van de big band is ook zeer goed. De arrangementen zitten goed in elkaar, waarbij elektronische geluiden en de band hand in hand gaan. De blazers zijn fel en puntig en er klinkt een strakke ritmesectie. De nummers bevatten ook solo’s die de muziek nog meer spanning geeft.

Het is geen standaard big band album. De muziekstukken zijn complex en de ritmes variëren sterk. De opnames klinken alsof het live gespeeld wordt, dit is ook zo, want in eerste instantie hadden ze het album apart opgenomen. Dit werkte niet helemaal en ze besloten om het live op te nemen met de volledige band en gastmuzikanten. Op deze wijze wordt de pure muziek overgebracht op de luisteraar en hoor je kwaliteit. Nu de zon weer gaat schijnen is Cornucopía het album voor een heerlijke Braziliaanse zomeravond.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.