Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK

13 Maart 2013

El Viento: poëtische flamencobewerking zet Carré in vuur en vlam

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes 

Wat krijg je als je het Metropole Orkest samen met een aantal flamencosolisten op het podium zet? Geen traditionele flamenco met een braaf achtergrondorkest, zo bleek afgelopen zaterdag in theater Carré. Wel een verrassende en afwisselende mix van flamenco, modern klassiek en jazz, die luisteraars in vervoering brengt en laat stampen om een toegift.

De arrangementen die onder de titel ‘El Viento’ worden gespeeld zijn geïnspireerd door de Spaanse dichter en schrijver Federico García Lorca (1898-1936). Hij was een groot liefhebber van Andalusische volksmuziek, waaronder de flamenco. Dat klinkt ook door in veel van zijn gedichten. Andersom heeft Lorca’s poëzie door de jaren heen verschillende flamencozangers geïnspireerd.

  
Landschap en contrasten
De eerste klanken zijn een koebel en de melancholische zang van Rafael de Utrera. Samen  roepen ze een beeld op van de uitgestrekte, winderige vlaktes van Andalusië. Het orkest versterkt dit tot een krachtig en vloeiend geheel, dat contrasteert met de felheid van danser Daniël Navarro. Zo wordt de toon gezet voor de rest van de avond, waarin landschap en contrasten geregeld een rol spelen.

Het tweede nummer wordt bijvoorbeeld letterlijk ingeleid door het geluid van de wind, ‘el viento’. En na de pauze klinkt opnieuw een bel in de verte, maar nu samen met een snerpende dwarsfluit die steeds hetzelfde thema herhaalt. Tegenover de lage tonen van het orkest zorgen deze geluiden voor een dreigende sfeer, alsof boven het toch al onherbergzame landschap ook nog een onweersbui nadert.

  
Swingende steden
Gelukkig wordt dit instrumentale stuk gevolgd door een licht en zonnig lied over de Andalusische hoofdstad Sevilla, waarin zangeres Eva de Dios de vrolijke kant van haar stem laat horen. Eerder op de avond gaf het orkest al een impressie van Santiago, dat door het swingritme klinkt als een chique grote stad in de jaren ‘30 – vol mensen in avondkleding en glimmende klassieke auto’s. Een jazzy pianosolo vormt hierbij de finishing touch.

Andere nummers krijgen een jazzaccent door solo’s van blazers als Ilja Reijngoud (trombone) en Leo Janssen (tenorsaxofoon). Voor de traditionele flamencoklanken wordt gezorgd door gitarist Paco Arriaga en percussionist Udo Demandt, die afwisselend op een cajón en een grote ronde handdrum speelt.

 
Filmisch hoogtepunt
In één stuk komen bijna alle stijlen samen. Na een opening door Arriaga is er een lange droevige passage van de strijkers en zanger De Utrera, bij wie pijn en wanhoop van zijn gezicht zijn af te lezen. Het orkest versnelt het ritme en gaat dan abrupt over in een stukje ‘brave’ klassieke muziek. Vervolgens zweept dirigent Vince Mendoza de musici op tot een filmisch hoogtepunt, dat weer onverwacht eindigt in melancholische zang. De cirkel is rond.

Datzelfde geldt voor de avond als geheel. Na een sfeervolle opening en een afwisselende, net niet chaotische mix van stijlen, wordt die afgerond met een opgewekt slotnummer. De Utrera en De Dios zingen nu samen en sporen Navarro aan tijdens danssolo’s waarbij steeds meer zweet in het rond vliegt. Met langdurig applaus en gestamp wordt er zelfs een reprise losgepeuterd, waarin de danser zowel qua snelheid als felheid zichzelf overtreft. Een spectaculair einde dat nog dagen blijft hangen.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.