Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK

5 Februari 2013

Heftig Russisch liefdesdrama in opera Jevgeni Onegin


Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Russische opera – is dat niet iets voor een select clubje liefhebbers? Theater Carré bewees afgelopen weekend het tegendeel. Voor een gevarieerd publiek vertoonde de Stanislavski Opera uit Moskou drie avonden lang Tsjaikovski’s Jevgeni Onegin. Een dramatisch verhaal waarin vrouwen moeten kiezen tussen huwelijk en liefde, en mannen elkaar neerschieten volgens de regelen der kunst.

Tsjaikovski’s opera ging in 1881 in première. Hij is gebaseerd op de gelijknamige ‘roman in verzen’ van de bekende Russische dichter Poesjkin. De verhaallijn is simpel, maar snijdt grote thema’s aan die belangrijk waren in de romantiek: natuur, liefde, vriendschap, leven en dood. Daarnaast bevat de opera elementen van een klassieke tragedie, waarin een klein misverstand kan leiden tot groot ongeluk en het lot niet te vermijden is.


Afwijzing
De tragische liefde speelt tussen de jonge dandy Jevgeni Onegin en de dromerige Tatiana Larina. Zij leert hem kennen via zijn vriend Lensky, de verloofde van haar vrolijke en nuchtere zusje Olga. Tatiana is meteen in vuur en vlam en na een nacht woelen en twijfelen schrijft ze hem een brief. Maar Onegin wijst haar af. Kort daarna schiet hij door een uit de hand gelopen misverstand zijn vriend neer in een duel. Gekweld door zijn geweten vertrekt hij vervolgens naar het buitenland.

Dankzij de boventiteling is ook voor het Nederlandse publiek duidelijk dat dit alles soms verrassend grappig gebracht wordt. ‘Men kan toch niet de godganse dag zitten lezen?’, zingt Onegin (Dmitry Zuev) bijvoorbeeld vol verbazing bij zijn eerste ontmoeting met boekenwurm Tatiana (Natalia Petrozhitskaya). En de leider van het duel benadrukt: ‘Een man schiet je niet zomaar neer. Het moet gebeuren volgens de regels van de kunst.’


Doeltreffend decor
Dat wil niet zeggen dat het alleen maar om humor draait. De nacht dat Tatiana niet kan slapen is bloedserieus. Ze is verliefd tot in haar ziel, ziek van verlangen. Op een soort zwevende loopbrug ijsbeert ze heen en weer met haar kussen tegen zich aan geklemd. De vellen papier die ze verkreukelt en weggooit dwarrelen naar beneden. Door de donkere achtergrond is alle aandacht gevestigd op haar gevecht met zichzelf.

Ook in andere scènes werkt het moderne decor doeltreffend. Simpele ingrepen benadrukken de gevoelens van de hoofdpersonen: Tatiana’s verlegenheid als ze zich achter hangend wasgoed verstopt, Lensky’s angst voor de dood als de zuilen van wit naar zwart draaien. Opvallend is een groep van vier levende standbeelden, die hier en daar voor woordeloos commentaar zorgen. De wervelende balscènes in een groot en uitbundig gezelschap vormen een sterk contrast hiermee.


Wanhoop
De rest van de uitvoering is in positieve zin ouderwets. Er wordt perfect gezongen, onversterkt, zowel door de solisten als het ensemble. De muziek, die varieert van sprookjesachtig tot spannend, komt live uit de orkestbak. En de lichaamstaal en mimiek van de hoofdrolspelers zijn bijzonder sterk. Vooral de wanhoop van Onegin spat van het podium als hij aan het einde van de voorstelling voor Tatiana op zijn knieën gaat.

De rollen zijn nu omgedraaid. In de drie jaar dat hij op reis was, is zij getrouwd met iemand anders. Meer uit verstand dan uit liefde, want diep in haar hart houdt ze nog steeds van hem. Maar hoe hij haar ook smeekt en de liefde verklaart, ze kiest ervoor om trouw te blijven aan haar huwelijksgelofte. Daardoor wordt ook voor Tatiana bewaarheid wat haar moeder aan het begin al zong: ‘De hemel schonk ons gewenning ter vervanging van geluk.’

Jevgeni Onegin was te zien in Carré ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar 2013.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.