Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK

12 Januari 2013

Amsterdam Sinfonietta slaat brug met drie vocalisten

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

In een goed gevulde kleine zaal van het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven begon strijkorkest Amsterdam Sinfonietta op woensdag 9 januari aan hun Nieuwjaarsconcert 2013. In samenwerking met Ruben Hein, Kris Berry en Wouter Hamel ontmoetten jazz, pop en klassiek elkaar.

Klassiek
Het programma met de naam Breder dan Klassiek is een jaarlijks begin van het nieuwe jaar. Amsterdam Sinfonietta nodigt elk jaar een nieuwe gastsolist uit om een muzikale kruising te maken tussen klassiek en lichte muziek. Dit jaar heeft het ensemble niet één, maar drie solisten gevraagd om mee te werken. De stukken zijn speciaal voor deze avond gearrangeerd door Marijn van Prooijen en hij heeft zeker kwaliteit afgeleverd.

Het concert wordt geopend met een dynamisch klassiek stuk: drie variaties uit Benjamin Brittens ‘Variations on a Theme of Frank Bridge’. Vervolgens komt Ruben Hein het podium op en zet het nummer ‘No Matter What’ in. Dit wordt mooi uitgevoerd door het subtiele spel van de strijkers, waar de stem van Hein goed bij aansluit.

  
Stijfjes
Het ensemble wordt ondersteund door gitarist Paul Willemsen en drummer Mark van Kersbergen. Zij geven extra groove bij de uptempo nummers. Hein staat helaas wel stijfjes op het podium, waardoor de energie er niet vanaf spat. Het ensemble daarentegen staat als een huis en laat horen dat het niet alleen gedreven is als het gaat om klassieke muziek: ook pop-jazz weten zij dynamisch en spannend te maken.

De liedjes van Ruben Hein krijgen hierdoor een nieuw karakter waar hij trots op mag zijn. ‘Firing Line’, van zijn nieuwe album dat in het voorjaar zal verschijnen, is het hoogtepunt van deze samenwerking. Het nummer is verrassend door de sterke spanningsopbouw, die benadrukt wordt door bliksemachtige lichteffecten.

  
Dansen
Vervolgens verschijnt zangeres Kris Berry. Zij zingt haar bekende hit ‘Love Trip’, gevolgd door ‘Always or Never’ en ‘Holy Joe’. De combinatie met het ensemble is ook hier bijzonder, want de strijkers spelen verschillende stemmen, zoals de blaaspartijen, bassen en scherpe accenten. Het zijn vrolijke liedjes die je een goed gevoel geven. Berry geniet er zelf van en staat soms te dansen op het podium.

Na de pauze opent Amsterdam Sinfonietta weer klassiek met een stuk van Debussy, waarbij de melodie terug te horen is in de verschillende secties. Het stuk is filmisch en bevat zowel dramatische als vrolijke passages. Het eindigt zeer krachtig waarna Wouter Hamel het nummer ‘Amsterdam’ op mooie wijze brengt achter de piano.

Feest
Hamel heeft al eerder met strijkers op het podium gestaan en maakt er een feest van. De lampen krijgen feestelijke kleuren en de strakke en swingende nummers zorgen ervoor dat het dak eraf gaat. Waar het er voor de pauze rustig en braaf aan toeging, zit het publiek nu mee te klappen met de muziek. Hamel straalt op het podium en zijn nummers komen zeer goed tot hun recht met het ensemble.

Met name ‘Rue Damremont’ zorgt voor een prachtig voorbeeld van waar het deze avond om draait: de ontmoeting tussen jazz, pop en klassiek. Het nummer is zo gearrangeerd dat het naast een goede melodielijn ruimte biedt voor een spannende opening en een klassieke tussenpassage.

  
A capella
Daarna komen Hein en Berry erbij voor een a capella-versie van ‘Go to Sleep my Little Baby’ uit de film O Brother, Where Art Thou?. De drie zingen om en om een couplet, op een rustige en ingetogen manier. Hoewel hun stemmen heel verschillend zijn, vormen ze toch een goed passend geheel. Als afsluiting wordt figuurlijk een fles wijn erbij gepakt met ‘Alcoholic Track’. Het drietal gaat lekker los en staat vrolijk met elkaar te zingen.

Amsterdam Sinfonietta heeft tijdens dit nieuwjaarsconcert laten horen wat er allemaal mogelijk is met een strijkensemble bij de ontmoeting met lichte muziek in al zijn facetten. De Nieuwjaarsconcert-tour zal nog een week lang te zien zijn in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor de speellijst op de website van Amsterdam Sinfonietta.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.