Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

28 December 2012

Muzikale magie van Gregory Porter en Metropole Orkest

  
Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes

In een uitverkocht Paradiso Amsterdam gaven Gregory Porter en het Metropole Orkest op zondag 23 december een mooi en intiem concert. De zaal was gehalveerd door de grootte van het orkest. Door deze indeling stond het publiek bovenop de muzikanten en aan de voeten van Gregory Porter.

Het Metropole Orkest heeft een roerige periode achter de rug door de bezuinigingen in de cultuursector. Gelukkig is afgelopen week bekend geworden dat het orkest nog zeker tot 2017 subsidie zal ontvangen van de overheid.

Het eenmalige concert met Gregory Porter was niet alleen te zien in Paradiso, maar werd ook live uitgezonden door Radio 6, in het programma Co Live! De presentatie was daardoor in handen van Co de Kloet. Hij was erg blij dat het Metropole nog mag blijven bestaan en dus nog met vele bekende artiesten te zien zal zijn.

 
‘Deathwish’
Als dank voor de steun van luisteraars en toeschouwers begint het orkest met Herbie Hancocks ‘Deathwish’, voor de gelegenheid omgedoopt in ‘We Shall Overcome’. Hierin krijgt trompettist Ruud Breuls de hoofdrol als solist, aangevuld met een belangrijke rol voor de strijkers en een strakke gitaarsolo van Peter Tiehuis.

Vervolgens wordt Gregory Porter het podium op gevraagd. Met een grote glimlach loopt hij naar de microfoon om samen met het orkest zijn bekende nummer ‘Painted on Canvas’ met veel gevoel neer te zetten. Marc Scholten zorgt hierbij voor een mooie en subtiele saxofoonsolo, waarvan de zanger zelf ook zichtbaar geniet. 

  
Chemie
De stukken zijn deze avond gearrangeerd door onder andere Willem Friede, Tom Trapp en Martin Fondse. Zij hebben het repertoire van Porter zo herschreven dat er een muzikale chemie ontstaat tussen zijn stem en het Metropole. De veelzijdigheid van het orkest wordt aangesproken om de kwaliteiten van ieder nummer te versterken, of het nou up-tempo is of intiem. 

Zo zorgt drummer Martijn Vink voor een strak ritme. En door de belangrijke invloed van jazz en soul in Porters werk is er vaak een grote rol weggelegd voor de blazers. Maar niet altijd: het nummer ‘Illusion’ wordt klein uitgevoerd met alleen strijkers en harp. Dat zorgt voor een stilte in Paradiso.

  
Bij het liedje ‘Mother’s Song’, dat Porter opdraagt aan zijn moeder, komt de emotie naar boven. De zanger lijkt ontroerd door de manier waarop het orkest dit nummer brengt en moet zichzelf na afloop een paar minuten hervinden.

Kerstgedachte
Porter wil het publiek ook een kerstwens meegeven en doet dat door zijn favoriete kerstliedje te zingen: het bekende ‘Chestnuts Roasting on a Fire’ van Nat King Cole, één van zijn inspiratoren. Hij wordt hierbij begeleid door een viertal trombonisten, met een zeer mooie solo van Bart van Lier.

Ook die ruimte voor solo’s past goed bij de muziek van Porter. Bij de cover ‘Work Song’ van Oscar Brown Jr. gaat de pianist er zelfs zo in op dat hij gewoon doorspeelt wanneer dirigent Jules Buckley het orkest weer wil laten inzetten. Dat markeert het plezier dat op het podium aanwezig is. En de flexibiliteit van het orkest: het raakt niet in de war, maar zet even later gewoon opnieuw in.

 
In het flink uitgewerkte ‘1960 What’ komt tot slot de hele avond samen: het begint met contrabas en drums en wordt vervolgens sectie voor sectie opgebouwd tot het volledige Metropole Orkest meespeelt. Buckley dirigeert ook het zingende en dansende publiek en in de trompet- en trombonesolo’s worden vele hoge noten gehaald.

Na een indrukwekkend applaus volgt als toegift nog ‘Someday We’ll All Be Free’ – opnieuw een positieve gedachte om de kerst mee in te gaan.

Het concert zal in de loop van 2013 te zien zijn bij de NTR en terug te luisteren op Radio 6 Soul & Jazz.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================

gravatar for Cornelius MF

De stukken voor dit concert zijn gearrangeerd door Willem Friede, Tom Trapp en Martin Fondse.
Harmen Fraanje is een fantanstische pianist, maar was hier niet bij betrokken.

Cornelius MF - 04-01-’13 12:52

gravatar for Marcel

Probeer via hier info te krijgen waar een bij wie ik deze opname te bemachtigen op DVD, dat lijk me een stuk prettiger dan het via internet te zien.

Marcel - 24-01-’14 06:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.