Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MULTIMEDIA, MUZIEK, PODIUM FOTO, POP-ROCK

21 December 2012

Jeff Wayne's War of the Worlds Tour zorgt voor spektakel in Ahoy

   
Tekst: Jeffrey van Rossum
Beeld: Ronald Rijntjes

The War of the Worlds is oorspronkelijk een sciencefiction roman uit 1898. Dit boek gaat over de invasie van Marsmannetjes op de aarde. In 1938 werd dit verhaal zeer populair toen er een hoorspel versie op de Amerikaanse radio te horen was. Het veroorzaakte veel paniek onder de luisteraars omdat ze dachten dat de nieuwsberichten uit het hoorspel echt waren.

Jeff Wayne bracht in 1978 een album uit onder de noemer 'Jeff Wayne's Musical Version of the War of the Worlds' waarin het verhaal werd omlijst met muziek. Tientallen jaren later in 2012 keert hij terug voor een nieuwe versie van het album getiteld 'Jeff Wayne's Musical Version of the War of the Worlds - the New Generation'. Onder dezelfde titel en onder Wayne's leiding is er nu een tour door het Verenigd Koninkrijk en Europa die het verhaal tot leven wekt in een musical-achtige vorm. Op 19 december deed de show Nederland aan in een goedgevulde Ahoy Rotterdam.

  
Groots opgezette show
The War of the Worlds is groots opgezet. Achter de pop/rock band en het strijkensemble hangt een breed scherm. Daarop zijn animaties van de invasie te zien afgewisseld met foto's en echte beelden. De animaties op het scherm zijn van wisselende kwaliteit. Soms zijn ze geloofwaardig maar soms ook niet. Misschien mag je ook niet teveel verwachten aangezien deze productie geen gigantisch budget heeft.
 
Er is op twee plekken een hologram te zien van Liam Neeson die het verhaal vertelt vanuit zijn perspectief als journalist. Tijdens zijn vertelling is er af en toe interactie met de acteurs op het podium. De band speelt bijna non-stop door wat de vaart ten goede komt. Af en toe gebeuren er dingen in beeld die synchroon lopen met de band, zoals laserschoten die gespeeld worden door synthesizers. Bijzonder knap gedaan en het maakt alles wat gebeurt op het podium tot een geheel.
 
  
De acteurs leveren ook hun vocale bijdrage, zo wordt er in veel nummers gezongen. Zodra er een grote vechtmachine van de Marsmannetjes op het podium verschijnt die ook nog begeleid wordt door licht en vlammen is het spektakel compleet. 
 
Vernieuwend en spectaculair
De hele show is niet te vangen onder één noemer, het heeft elementen van film (het beeldscherm), radio (de verteller), concert (de band) en musical (de acteurs en decor), aangevuld met veel special effects (vuur, licht en bladeren uit de lucht). Dit maakt het vernieuwend en spectaculair. Aan de andere kant heb je op een gegeven moment het trucje wel gezien.
 
 
De scènes worden behoorlijk lang uitgerekt zonder dat er inhoudelijk veel gebeurt. Het verhaal is best mager, de Marsmannetjes vallen de aarde aan en de mensheid lijkt kansloos. Als hoorspel is dat heel erg spannend maar die spanning is nergens terug te voelen op het podium.
 
Topcast
De band overstemt Liam Neeson af en toe, wat het volgen van het verhaal soms lastig maakt. Zeker als Engels niet je moedertaal is. Er zijn ook veel positieve punten te benoemen. Zo wordt er bijzonder goed gezongen door een topcast met onder andere Will Stapleton, Ricky Wilson, Jason Donovan en Kerry Ellis. Liam Neeson doet het fantastisch als verteller.
 
   
Het plezier van Jeff Wayne is duidelijk te zien en de band met orkest spelen allemaal uitstekend. Het spektakel en de kwaliteit van cast en crew maakt in deze show een hoop goed. Het is meer een beleving in plaats van een diepgaand verhaal. Als nieuwe generatie bezoeker is dat misschien niet genoeg. Voor het iets oudere publiek die het originele album goed kent is het simpelweg een feest der herkenning, wat het tot een geslaagd uitje maakt. 

Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.