Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, PODIUM FOTO

18 Oktober 2012

Alternatieve Nederlandstalige muziek maakt Hollandse Kost

Het Zesde Metaal Ernst van der Kwast Jeroen Kant
Tekst: Marlinde van Zessen

Beeld: Wim Barzilay

Op zaterdag 13 oktober werd voor de tweede maal het Hollandse Kost festival gehouden in verschillende zalen van De Doelen in Rotterdam. Diverse Nederlandstalige bands lieten van zich horen, waaronder Roosbeef, The Kik, Lucky Fonz, Het Zesde Metaal (BE) en Jeroen Kant & Ratten in de Schuur, Panc, Lotte van Dijck en Eric Weterings.

Broodje bal
Ik begin mijn avond met een oer-Hollandse bruine bonensoep (met vlaflip toe!) maar al snel is daar schrijver Ernest van der Kwast. Hij is de presentator van deze avond en komt het publiek ophalen, want het festival gaat beginnen, het broodje bal mag mee, zegt hij.

De eerste act die begint is Het Zesde Metaal, een band rondom zanger/gitarist Wannes Cappelleer klinkt meteen prachtige melancholische muziek door de zaal. De zang is in West-Vlaams en is moeilijk te volgen. Origineel, melancholisch, duister en vooral een mooi begin van dit festival.

Zangeres Lotte van Dijck bevind zich in een klein zaaltje, zo’n 50 stoelen, zodra Lotte binnenkomt vind ik haar erg aandoenlijk en oogt verlegen. Wanneer ze begint met spelen blijkt de muziek perfect te passen bij de eerste indruk die ik van haar had, lief, poëtisch, puur en breekbaar. Ze word begeleid door een contrabas en paddle-steelen later nog een zingende zaag. Een mooie intiem concert die past bij de zaal waar ze optreedt.


Ik heb een meisje

Hierna is het tijd voor Lucky Fonz (Otto Wichers). Hij speelde liedjes van zijn eerste Nederlandstalige cd uit 2010, Hoe Je Honing Maakt. In zijn eentje met een gitaar en een mondharmonica, later ook nog op de vleugel, Lucky Fonz is leuk en grappig. Bij zijn liedje 'Ik heb een meisje' lijkt de hele zaal een beetje te smelten en word er enthousiast meegezongen.  Ik mis bij zijn optreden geen seconde andere muzikanten. Gaat dat zien!

Jeroen Kant en de Ratten uit de Schuur slaan we over voor Eric Weterings. Weer een klein bandje, piano en gitaar, leden van de band The Cosmic Carnaval. Eric zingt Hollandse Chansons met emotionele en diepe teksten en zingt gevoelig en heeft veel weg van Thomas Acda. Zijn muziek is erg toegankelijk, en fijn om naar te luisteren, al heb ik wel het idee dat ik deze muziek vaker heb gehoord.

Tijd voor Roosbeef, de band van Roos Rebergen met in deze band ook 2 leden van het Zesde Metaal. Roos wilde deze avond een soort van rockconcert gaan geven maar toen ze een prachtige vleugel en de mooie stoelen in de zaal zag besloot ze toch maar om het wat rustiger aan te doen. Roos schrijft prachtige teksten over herkenbare situaties, haar eigen wereldje en gevoelens. Geen moeilijke woorden, maar wel prachtige zinnen die precies raak zijn.


Poppy sound
Haar nieuwe EP Warüm eerder dit jaar uitgekomen is wat mij betreft weer een meesterwerkje. Het is wat ruiger dan voorheen hoezo rustiger aan doen.., en heeft een iets meer poppy sound. Ze kan van een hese, bijna fluisterende stem naar een krachtig schreeuwend geluid gaan en lijkt af en toe in haar eigen wereldje te zijn

De teksten lijken simpel, maar zijn doordacht, net als bij Lucky Fonz. De prachtige muziek, unieke stem en stotterende verhaaltjes van Roos tussendoor zorgde ervoor dat dit voor mij het hoogtepuntje van de avond was.

De slotact was voor de Rotterdamse band The Kik .We werden begroet door een Rotterdamse “Hallo” en de mannen zagen er weer stijlvol uit in hun slim fit pakken. Dansbare en herkenbare pakkende muziek met een beetje de sound van de Beatles.

Hollandse Kost is een fijne en knusse avond gebleken en heeft laten zien dat er genoeg ruimte is voor nog meer Nederlandstalige muziek in dit genre, want de acts op deze avond hebben zeker bewezen dat Nederlandstalig en alternatief samen gaan. Ik ben er volgend jaar zeker weer bij.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.