Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, PODIUM FOTO, MUZIEK

15 Oktober 2012

Nits staan ook live nog steeds als een ‘Dutch mountain’

 
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes 

Eindelijk was het zover: na een half jaar uitstel vanwege een infectie aan de linkerhand van toetsenist Robert Jan Stips, stonden de Nits afgelopen vrijdag in Den Bosch met hun Malpensa-tour. In het goedgevulde W2 Poppodium lieten ze zien dat niet alleen dit 25e album maar ook hun oudere nummers de tand des tijds moeiteloos kunnen weerstaan.

Door het geroezemoes van de enthousiaste Nits-fans komt het intieme voorprogramma van singer-songerwriter Divera niet helemaal uit de verf. Dat is jammer, want hoewel haar liedjes muzikaal gezien misschien niet allemaal even verrassend zijn, heeft ze met haar warme stem interessante verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld over haar reis naar Afghanistan, of iets schijnbaar eenvoudigs als het planten van een zaadje.

 
Wat dat betreft sluit ze goed aan bij de Nits, die al decennialang over de meest uiteenlopende en weinig voor de hand liggende onderwerpen zingen. Van politieke omwentelingen tot de Schwebebahn in Wuppertal, overal weten ze iets poëtisch van te maken. Ook deze avond laten ze dat horen, zowel via nieuwe nummers van het album Malpensa als ‘oude bekenden’ uit de afgelopen dertig jaar.

Dynamiek en details
Met zijn drieën zorgen Robert Jan Stips, zanger-gitarist Henk Hofstede en drummer Rob Kloet voor een verrassend vol geluid met een grote hoeveelheid diepgang. Dat komt niet alleen door hun dynamische spel en de karakteristieke stem van Hofstede, maar ook door de aandacht voor muzikale details. Van de Arabische klanken in het openingsnummer ‘Five fingers’ tot de banjo in ‘No man’s land’, alles klopt gewoon.

  
Zo creëren de Nits een muzikaal universum waar je als luisteraar helemaal in op kan gaan. Behalve stevige en swingende nummers, en liedjes met een lekkere flow, zijn er in dat universum ook rustpunten die uitnodigen tot bezinning. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij ‘Blue things’ van Malpensa en het iets oudere ‘Les nuits’. Eenzelfde effect heeft het mooie nummer ‘Love-locks’, waarbij Henk Hofstede zijn gitaar verruilt voor een keyboard.

Verbazing
Zelfs de oudste hits blijven krachtig doordat de mannen ze continu vernieuwen. Zo wordt ‘Nescio’, dat in 1983 hun definitieve doorbraak betekende, opvallend ruig uitgevoerd. En ‘In the Dutch mountains’ (1987) krijgt aan het einde een verrassende wending. Ook de Nits zelf lijken nog niet klaar voor hun prepensioen. Ze spelen anderhalf uur non-stop en duidelijk met veel plezier. En wanneer het publiek losbarst in een groot slotapplaus, kijken ze de zaal in alsof ze oprecht verbaasd zijn over hun eigen succes.

De Nits touren met Malpensa nog tot mei 2013 door heel Nederland. Tourdata zijn te vinden op de Nits-website.

Divera geeft op zaterdag 3 november een avondvullend concert in het Kunsthuis Rosmalen, samen met gitarist Andreas Suntrop.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.