Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

20 September 2012

Jan Akkerman vult Carré met melodieuze rock, jazz en magie

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes 

Het was leeg maandagavond in Carré. Erg leeg. Maar dat weerhield Jan Akkerman er niet van om samen met Eric Vloeimans en andere gasten een muzikaal spektakel neer te zetten. ‘Jullie overvallen ons wel hoor’, grapte hij ironisch tegen de nog geen driehonderd aanwezigen. In werkelijkheid werden juist zij overvallen – door een mix van gevoelige zang, jazzy trompetklanken en ruig maar toch melodieus gitaarspel.

Het zijn niet de minste artiesten die deze avond bij Akkerman en zijn band op het podium staan. Om te beginnen worden bijna alle nummers opgesierd met solo’s van toptrompettist Eric Vloeimans. De Syrische zangeres Lena Chamamyan zorgt daarnaast voor een Arabisch tintje, terwijl de Spaanse zangeres en gitariste Suzana Raya meer de singer-songwriter kant opgaat. Specs Hildebrand, volgens Akkerman ‘het geheime wapen van Volendam’, voegt daar nog een vleugje country aan toe.

  
Een gevarieerd programma dus, dat een hele andere kant van de rockgitarist laat zien dan we gewend zijn. Natuurlijk speelt Akkerman ook eigen nummers, waarin overdonderende elektrische gitaarsolo’s de boventoon voeren, maar een groot deel van de avond staan zijn muzikale vrienden centraal. De zangers hebben allemaal een eigen ‘blokje’ en komen zo goed tot hun recht. Suzana Raya speelt bovendien mee met de band tijdens het optreden van haar Syrische collega.

Magie
De sfeer heeft, ondanks de maar deels gevulde zaal, iets onmiskenbaar magisch. Dat begint al tijdens de instrumentale opening, als Eric Vloeimans het dromerige ‘San Frisky’ extra warmte geeft. Suzana Raya ziet er stoer uit, maar zingt op een sprookjesachtige manier over liefde en vrijheid. Specs Hildebrand neemt iedereen mee naar een merkwaardige boulevard in ‘Magic at the waterfront’, en toetsenist Coen Molenaar maakt met betoverende loopjes het publiek warm voor Lena Chamamyan.

  
Chamamyans liedjes combineren kwetsbare schoonheid met een melancholische ondertoon. Ze gaan namelijk ook over de harde kanten van het leven, zoals de huidige oorlog in Syrië. Vooral haar bewerking van het Gregoriaanse gezang ‘Pange Lingua’ is bijzonder. Op een melodie zonder woorden zwelt haar zuivere stem samen met Vloeimans’ trompet steeds verder aan, tot een niet mis te verstane ‘scream for freedom and peace’. Toch sluit ze hoopvol af met het jazzy nummer ‘Seher’, oftewel: ‘Magic’.

Doorrocken
Na zoveel aandacht voor zang en dromerige sferen wordt het publiek er aan het einde van de avond nog even aan herinnerd wie Jan Akkerman zelf ook alweer was: het energieke ‘Zebrah’ knalt van het podium af om de hele zaal te vullen. En daar blijft het niet bij, want ook na het slotapplaus rocken de mannen nog vrolijk vier nummers door, met onder andere ‘Hocus pocus’. Het enige dat ontbreekt is een afsluitend nummer met alle gasten samen. Maar ook zonder dat was het een unieke avond, waar veel meer mensen bij hadden moeten zijn. 

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.