Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK

14 Augustus 2012

Kaapverdische klanken: klein en subtiel


Tekst: Ronald Rijntjes & Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

De Kaapverdische zangeres en gitariste Carmen Souza en bassist/slagwerker Theo Pas’cal gaven op zaterdag 11 augustus tijdens de Robeco Zomerconcerten een klein en intiem concert in het Concertgebouw Amsterdam. Als duo speelden ze nummers van hun laatste album London Acoustic Set. Hierop gaan ze terug naar de basis: ze hebben hun band thuisgelaten en laten samen horen hoe de liedjes ‘geboren zijn’.

De kleine zaal van het concertgebouw loopt langzaam vol en het podium staat klaar voor het muzikale spel van Souza en Pas’cal. Ze lopen naar hun instrumenten, waarna Souza opent met de woorden “It’s a beautiful day in Amsterdam”. Samen spelen ze een lekker in het gehoor liggend liedje, waarin de zang van Souza warm klinkt. De bas van Pas'cal zorgt voor een goede ritmische aanvulling en hij geeft direct een solo weg.

Beide genieten van elkaars spel, wat is af te lezen van de blije blik die op Souza’s gezicht staat. Pas’cal zit helemaal in zijn basspel en kijkt regelmatig met een voldane blik. De muzikaliteit van de twee is duidelijk te horen, zo haalt Souza een divers geluid uit haar stem. Ze zingt met gemak van hoog tot laag. Zo nu en dan zingt ze iets té hoog, waardoor de tonen wat te scherp worden in vergelijking met de warme stem die ze heeft als ze in het middenregister zingt.


Diversiteit
Naast haar zangkwaliteit speelt Souza ook nog gitaar. Dat doet ze prima, maar ze blinkt er niet op uit. Het was leuk geweest als er af en toe een solo op gespeeld werd. De akkoorden legt ze echter netjes neer en de klank kleurt mooi met haar stem. De gitaarklanken spraken wél bij het solostuk ‘Sem Valor’, een dynamisch nummer met een relevante boodschap: de echt belangrijke dingen in het leven kosten niets.

Theo Pas'cal wisselt tijdens het concert zijn contrabas en basgitaar af met een aantal  percussie- en slaginstrumenten. Hierdoor ontstaat er diversiteit in de nummers, wat zeker belangrijk is als je als duo een avondvullend programma interessant wilt houden. Bij het nummer ‘Sodade’ begeleidt hij Souza bijvoorbeeld op de Udu, een trommelkruik die zowel als ritme- en basinstrument dient. Zijn contrabas wordt bij één stuk zelfs als drumstel gebruikt, doordat hij met een drum brush op de snaren slaat.

Souza schrijft ook nummers over haar geboorteland, zoals ‘S. Anton m'cre Conche bo Estoria’, dat gebaseerd is op het ritme van het omploegen van granen. Het is een swingend nummer, met een verrassende ritmewisseling in het refrein.

 
Jazz
Op muzikaal gebied laat Souza zich met name inspireren door jazz en dat is goed terug te horen. Niet alleen door het vele solowerk van Theo Pas'cal, maar ook door de vrije intonaties van bepaalde melodieën en haar soms scat-achtige zang. De zangeres vertelt dat ze inspiratie haalt uit het werk van onder meer Charles Mingus, John Coltrane, Miles Davis en Horace Silver. Van de laatste speelt ze een eigen bewerking van het bekende jazzstuk ‘Song for my Father’, dat op een swingende wijze wordt neergezet.

Souza zingt niet alle nummers in het Kaapverdisch, maar wisselt goed af door ook Engels- en Franstalige nummers te zingen. Zo brengt ze een mooie bewerking van Edith Piafs ‘Sous le ciel de Paris’. Door deze mix van verschillende talen en instrumenten was het een gevarieerde avond, waarbij twee musici elkaar goed aanvulden op het podium en met veel applaus door het publiek gewaardeerd werden.

Voor meer informatie over de muziek van Carmen Souza en Theo Pas’cal, kijk op hun website.


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.